Mi a kulcs a szívedhez?

 „De egy valami még hiányzik belőled: add el minden vagyonodat, és amit érte kapsz, oszd szét a szegények között! Akkor majd a Mennyben lesznek a kincseid! Azután gyere, és kövess engem!”

Lukács 18:22

Vágyom arra, hogy olyan nő legyek, aki valóban követi Jézust.

Arra a fajta lelket megelégítő közelségre vágyom, ami csak akkor jöhet létre, ha naponta lépést tartok Vele, nem pedig egy olyan életre, ami tele van "jó keresztény" szokásokkal, amiket kipipálhatok.

Az csekklista olyan csábító rutin lehet, amibe bele lehet esni, nem igaz?

Az Ószövetségben Isten népe számára a szabályok és előírások a mindennapi valóságot jelentették. Voltak listák a teendőkről és a tilalmakról, hogy segítsenek a bűnös embereknek fenntartani a közösséget a szent Istennel. Először a Tízparancsolat. Aztán törvény törvény után az áldozatokról és szertartásokról, az ételekről és a tisztaságról.

Az Újszövetségben azonban Jézus beteljesítette a törvényt (Máté 5:17-18), és mindent a feje tetejére állított a kegyelem üzenetével. Egy olyan üzenettel, amely kijelenti: "A szabályok követése nem juttat a mennybe. Ha jó vagy, nem kapsz bónuszpontokat. Tedd le az ellenőrző listáidat ... a napirendedet ... mindent ... és kövess engem. Higgyetek Bennem. Fogadjatok be Engem. Éljetek úgy, mint Én."

Ez egy teljes gondolkodásbeli váltás volt. Olyan, amely az embereket zavarba ejtette, mint a főembert a Lukács 18. fejezetében.

A zsidó vezetővel akkor találkozunk először, amikor egy kérdéssel fordult Jézushoz: “Jó Mester, mit kell megtennem, hogy örök életet kapjak?” (Lukács 18:18).

Jézus, aki már ismerte ennek az embernek a gondolkodásmódját, elkezdett felsorolni a Tízparancsolat közül többet is. Ez egy olyan lista volt, amelyet a főember úgy gondolta, hogy jól betartott. De Jézusnak volt még mondanivalója: „De egy valami még hiányzik belőled: add el minden vagyonodat, és amit érte kapsz, oszd szét a szegények között! Akkor majd a Mennyben lesznek a kincseid! Azután gyere, és kövess engem!”. (Lukács 18:22)

Könnyű lenne átsiklani e pillanat felett, és azt gondolni, hogy Jézus egyszerűen csak a pénzről beszélt. De a szavak ebben a beszélgetésben valójában valami sokkal mélyebbről szólnak. A lényegi kérdés, amire Jézus célzott, a következő: Mi a kulcs a szívedhez?

Ó, mennyire szeretném, ha a válaszom az lenne: "Jézus." Őt akarom a legjobban akarni. Teljesen az Ő szeretetének fogságában élni. Elbűvölve az Ő tanításaitól, átalakulni az Ő Igazságának élő bizonyítékává.

Voltak mások is, akik előttem jártak, akik szintén erre vágytak. A hit tökéletlen hősei, akikről a Bibliában olvashatunk, akik hiányosságaik ellenére a hit által voltak kedvesek Istennek. (Zsidókhoz írt levél 11.)

Nem a tökéletes cselekedetek vájtak utat Isten szívéhez. Hanem valami más.

Valami kevésbé meghatározott, amit nem lehetett körvonalazni vagy boncolgatni. Valami, ami néha rendetlen és bántó volt. De ugyanakkor oly értékes is ...

Az átadás – elengedtek mindent, ami eltávolította volna őket Istentől.

Ez a szó egy kislányt jellemez, aki leugrik az ágy széléről, és teljesen biztos benne, hogy apukája el fogja kapni. Ugyanez, ami Dávid bátor futását táplálta Góliát felé, aki csak egy parittyával és öt kővel rendelkezett. Ez az, ami Józsuét is hajtotta vagy Mózest, Noét és Pált.

És ez az egyetlen dolog, amit Jézus a főembertől is kért. Nem egy tökéletesen megélt életet, hanem átadott szívet. Ez tehát az ima, amit ma mondok:

Minden, amim van. Minden, ami a tulajdonom. Minden, amiben reménykedem. Minden, amitől félek. Minden, amit szeretek. Minden, amiről álmodom. Minden a tiéd, Jézus. Rád bízom magam teljes és elszánt odaadással.

Sajnos ez volt az egyetlen dolog, amit a férfi úgy érzett, hogy nem tud felajánlani. A teljes bizonytalanság határán állt, míg Isten teljes biztonságot nyújtó karjai arra vártak, hogy elkaphassák. És ő egyszerűen nem tudott leugrani; kisebb dolgokba bonyolódva élte az életét.

Nem ragadta meg, nem nyűgözte le és nem vált Jézus valóságának élő bizonyítékává. Így elment az egyetlen egytől, aki valaha is igazán megelégíthette volna a lelkét.

Barátaim! Ne engedjük, hogy ez legyen életünk tragédiája. Engedjük meg, hogy Jézus szeretete megragadjon bennünket, hogy lenyűgözzön minket az Ő tanítása, és átalakuljunk az Ő Igazságának élő bizonyítékává. Éljünk önfeledten, és bízzunk meg benne teljesen. 

Az az élet, amely átadással és bizalommal követi Jézust, az egyetlen amely megtapasztalhatja az Ő jelenlétét, gondviselését, ígéreteit, lélekemelő bőségét. 

 


Atyám, kérlek, bocsáss meg nekem azokért az időkért, amikor megelégedtem a kisebb dolgokkal. Téged akarlak a legjobban. Ma átadom Neked a szívem kulcsát. A kulcsot mindenhez az életemben. Szeretlek Téged. Szükségem van Rád. És szívből akarlak követni Téged. Jézus nevében, Ámen.

kép: https://hu.pinterest.com/pin/103371753944107658/ 

Proverbs 31 ministries / What holds the key to your heart? Lisa Terkeurst

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések