Szabadon élni vágyaink irányításával

"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de nem válok semminek a rabjává."
1Korintus 6:12


 "Mit szeretnél, ha anyu kevesebbet csinálna?"


Vonakodva tettem fel a gyerekeimnek ezt a beszélgetésindító kérdést, amelyet egy gyermekmagazinban találtunk.


A fiam egy másodpercnyi habozás nélkül azt válaszolta: " Telefonozás."


Megesett a szívem. Isten már korábban is finoman küldött jeleket, hogy a telefonon töltött időm túlzottan sok, és a fiam őszinte válasza még inkább ráébresztett erre az igazságra.


Amikor fáradt voltam, a telefonomért nyúltam. Amikor unatkoztam, a közösségi médiát görgetem. Amikor szorongtam, az e-mailjeimben kerestem a figyelemelterelést. A telefonom volt a nem is olyan titkos biztonsági takaróm, és nem Isten volt az egyetlen, aki észrevette.


Amikor imádkoztam, hogy szakítsak ezzel a szerencsétlen szokással, az Úr az 1 Korinthus 6:12-hez vezetett, amely így szól:


"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de nem válok semminek a rabjává."


Ebben az írásrészben Pál apostol az önuralom fontosságára tanította a korinthusi gyülekezetet. Hívőként sok szabadságunk van, de nem szabad ezt a szabadságot arra használnunk, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek veszélyeztetik azt az életet, amiért Krisztus meghalt értünk.


Talán arra gondolsz, hogy gyakran használom a telefonomat jó dolgokra - arra, hogy bátorító e-maileket küldjek, hogy boldog születésnapot küldjek egy barátomnak, vagy akár arra, hogy befizessem a tizedet. Én is! És ezek a dolgok jók - de mégis, a telefonomon töltött időm mennyisége és az okok, amiért ezt tettem, biztosan nem mindig voltak hasznosak, gyümölcsözőek vagy szükségesek.


Ez önuralom kérdése volt. Én irányítom a telefonomat, vagy az irányít engem? Isten felhívása az önuralom gyakorlására egyre hangosabbá vált.


Az egyik aggódó közösségi média görgetésem során láttam egy barátom posztját, amiben azt kérdezte: "Ha te nem tudod kontrollálni magad, akkor ki tudja?". Igen, Isten minden lehetséges módon világossá tette az üzenetét.


Akár a közösségi médiát görgetjük, akár túlzásba visszük az éléskamrába való kirándulást, vagy növeljük azt a csomaghalmot az ajtónk előtt, elveszítjük az irányítást, amikor a vágyaink jobban uralkodnak rajtunk, mint Istenünk. Arra vagyunk hivatottak, hogy a Lélek által járjunk, nem pedig arra, hogy a vágyaink uralkodjanak rajtunk.


Hogyan szakítsuk meg azokat a szokásokat, amelyek nem kedveznek a Krisztusban való szabad életnek? Íme néhány lépés, amit közösen megtehetünk:


Keressük Istent. (Máté 6:33) Imádkozhatunk Istenhez, hogy erőt adjon nekünk. Gyakran az önuralom hiánya egy mélyebb szükségben gyökerezik. Kérjünk Istentől kinyilatkoztatást, hogy mi lehet ez a szükséglet, és gyógyulást ezen a területen.


Állítsunk fel határokat. (1János 2:17) Ne adjuk át a teljes irányítást semmilyen vágynak. Állíts határokat arra vonatkozóan, hogy mennyit és milyen gyakran engedj meg magadnak bármilyen tevékenységet, ami túlzásba eshet. Kezdd kicsiben, és szükség szerint haladj felfelé a korlátok felé.


Kegyelmezz meg magadnak. (2 Korinthus 12:9) Isten nem azért tárja fel a hiányosságaidat, mert el akar ítélni téged. Azért teszi ezt, mert fel akar szabadítani téged. Ne vesztegesd az idődet azzal, hogy magadat ostorozod, ha letérsz a helyes útról. Koncentrálj Isten kegyelmére, és engedd, hogy az Ő szeretete motiváljon téged arra, hogy tovább haladj a szabadság felé.

Amikor önuralomból hozunk döntéseket, és nem az érzéseinkből, amelyek jönnek-mennek, akkor találunk erőt ahhoz, hogy szabadon éljünk Istenért.


Az önuralom olyan ajándék, amelyet a Szentlélek ad minden hívőnek. Nem olyasmi, amit ki kell érdemelnünk, hanem olyasvalami, aminek a használatáról naponta döntenünk kell. És ahogy ezt tesszük, a Lélek megszabadít minket e világ kisebb dolgaitól, és elvezet minket a Krisztusban való szabad élethez.


Drága mennyei Atyám, kérlek, vezess engem a Te kegyelmeddel és a Te Lelked erejével, hogy tegyem le a kisebb dolgokat, amelyek elvonják a figyelmemet a Te célodról. Imádkozom az erőért, hogy ellen tudjak állni annak a késztetésnek, hogy kielégülést találjak ebben a világban - tudom, hogy csak Te tudsz igazi kielégülést nyújtani. Köszönöm, hogy gondoskodsz minden szükségletemről. Jézus nevében, Ámen.






Forrás: 

Christina Patterson

Free to Live in Control of Our Desires - Daily Devotion 

August 18, 2022

proverbs31.org

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/08/18/free-to-live-in-control-of-our-desires

Fotó: canva.com

Megjegyzések

  1. A családi korlátok még mindig fogva tartanak. Ezek a múltban kapott és hozott rossz minták, amit néha felismerek és rövid időre megszabadulok tőle Isten kegyelméből. A korlátok miatt csak részben tudom a korlátlan szabadságot felismerni és élvezni. Nagyon sok tudatos munkával és a Szentlélek erejével hiszem, hogy elérhető a változás.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések