A hit kitart az érzelmek változásakor is

 „Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot nem félve a király haragjától. Kitartóan ment, mert szemét azon tartotta, aki láthatatlan” (Zsid 11,27 NLT).

Létezik egy erős meggyőződés mai kultúránkban, amely mindannyiunkra hatást gyakorol akár akarjuk, akár nem: ha jól esik, csináld! Ha megengeded magadnak, hogy a hangulatod irányítson, az életedet az érzéseid szerint éled. Isten másmilyen életet szán neked. Azt akarja, hogy hitből élj, ne érzésekből.

Nem mindig van kedvünk azt tenni, ami helyes. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem nem mindig van kedvem ahhoz, hogy kedves legyek az emberekkel. Nem mindig van kedvem abbahagyni, amit éppen csinálok azért, hogy valaki másnak segítsek. Nem mindig van kedvem hinni Isten ígéreteiben.

Hívőként viszont az a célunk, hogy olyan hitünk legyen, ami kitart akkor is, ha az érzelmeink változnak. Amikor időt töltesz Istennel, mélyíted a vele való kapcsolatodat még akkor is, ha aznap nincs is kedved hozzá.

Épp úgy, ahogy az olimpiai sportoló is elmegy edzeni akkor is, ha nincs kedve hozzá. A nagy zenészek is gyakorolnak akkor is, ha fáradtak. Ugyanez a helyzet az Istennel való kapcsolatoddal is.

Azok, akik rendszeresen, következetesen tartanak csendességet Istennel, nem azért teszik, mert minden reggel kedvet éreznek hozzá, hanem azért, mert úgy döntenek minden egyes reggel, hogy olvasni fogják a Bibliát, és imádkoznak akkor is, ha nincs kedvük hozzá.

A hit kitartó. A hit nem adja fel, nem számít, mennyire vagy fáradt, vagy mennyi dolgot kellene vagy szeretnél még elintézni.

A Biblia Mózes példáján keresztül beszél arról, hogyan növelheted a kitartást az életedben. A zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 27. verse ezt mondja: „Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot nem félve a király haragjától. Kitartóan ment, mert szemét azon tartotta, aki láthatatlan” (NLT fordítás).

Úgy leszel állhatatos, hogy látni kezded a láthatatlant. Csak azok tudnak kitartani az élet legnehezebb időszakaiban, akik annak látják Istent, aki ő valójában. Csak azok tudják megtenni a lehetetlent, akik látják a láthatatlant.

Higgy az ígéretben, hogy Isten mit meg tud tenni az életedben, és köszönd meg előre azt, ahogyan ő munkálkodni fog.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Milyen veszélyt rejthet az, ha az életed az érzéseid szerint éled?
  • Milyen gyakorlati változtatások lehetnének segítségedre, hogy rendszeresen időt tudj tölteni Istennel?
  • Van olyan az életedben, aki kitartó a hitben? Mit tanulhatsz ennek az embernek a példájából?
  • Mikor helyezted a hitedet az érzelmeid elé? Mit tanított neked ez a tapasztalat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.05.)
forrás: https://napiremeny.blog.hu/2021/04/12/a_hit_kitart_az_erzelmek_valtozasakor_is_539
Kép: pinterest.com

Megjegyzések

  1. Istenem, adj kitartást az imádságban, segíts megmaradni a közeledben, mert ott a biztonság! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések