"Velem tettétek meg"

"Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg."

Máté 25:34-40

Az évszám Kr. u. 33. Egy viharos péntek délután van, és én egy sziklás dombon állok amely szemétdomb, Jeruzsálem külterületén. Egymásba kapaszkodva egy csoport nővel, alig néhány méterre a kereszttől. Nagy esőcseppek kezdik borítani a poros utat, én pedig a fejkendőmbe kapaszkodva letörlöm a könnyeimet és az esőt.

Nem tudom levenni a szememet Jézusról. A teste mereven áll, rárakódott a piszok és vér, a háta görbe, halálközeli állapotban van, a kezei mégis kinyújtva, az ujjai széttárva. A feje a keresztfának dől, és felnyög: "Szomjazom".

Előre lépek és hegyezem a füleimet. Jézus azt mondta, hogy... szomjas? Egy katona, félig részegen, letörik egy adag izsópot, felnyársal egy szivacsot, és miután savanyú borba áztatta, nevetve az arcába nyomja.

Elborzadok. Várjatok! Ne adjatok Neki savanyúvá vált bort. Ez az Úr, aki italt kér. Ó, Istenem, bárcsak lenne egy kancsó friss forrásvíz! De a történelem meg van írva. Tehetetlen vagyok

2022 van. Késő délután van, egy viharos délután. Elhajtasz egy idősek otthona mellett, és eszedbe jut egy közösségi felhívás, amelyben megemlítik, hogy több önkéntesre lenne szükség az otthonban ebédidőben.

Jézus azt mondta, hogy amikor a felebarátaink szükségleteit kielégítjük, akkor személyesen neki szolgáltunk. A szenvedő emberek a mi barátaink A történelmet át lehet írni - mi még mindig adhatunk az Úrnak abból az italból.

Joni Eareckson Tada: "You did it for me"
Diamonds in the Dust 1993, Zondervan, Grand Rapids
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hideg-hidratacio-ital-ivopohar-416528/




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések