Hogyan kezeled az érzelmi feszültségeket?

"Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások, minden emberekért, királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel." 1Timótheus 2:1-2 

Többé kevésbé mindannyian ismerjük azt, amikor a negatív érzelmeink, félelmeink felülkerekednek mindenen, és mindent leuralva ránk telepednek. 

Így éljük meg a különböző tragédiákat.

Emlékszem így éltem meg a pandémia elejét, amikor tudatosult bennem, hogy kicsiny világunkban minden a feje tetejére állt. A későbbiekben az újabb és újabb hullámokra, rendeletekre, kötelezettségekre és tilalmakra már mint kellemetlen ismerősökre tekintettem. 

Még fel sem ocsúdtunk az elmúlt 2 évből, máris itt egy újabb próbatétel: ukrán - orosz konfliktus.

Napokra szürke lett a világ, elveszítettem minden érdeklődésemet,célomat. Mást sem tettem mint féltem és imádkoztam.

Aztán ahogy teltek a napok kezdtem beleszokni ebbe a beborult világba.
Egyfajta közöny váltotta fel a kezdeti pánikot. Lanyhultak és ritkultak az imáim, pedig semmilyen pozitív változás nem történt a háború kirobbanásához képest. Tehát nem a hullámok csitultak el, hanem egyszerűen beleszürkültem a helyzetbe.

Közönyös lettem? - kérdeztem magamtól.

Azt gondolom, hogy Isteni ajándék az, hogy a szervezetünk tud alkalmazkodni, akárcsak az orrunk a kellemetlen szagokhoz. Gondviselés ez az alkalmazkodó képesség, különösen, ha Istenben való bizalommal párosul.

Ebben a szakaszban hullámokban tör ránk a háborús helyzet érzelmi terhe. Napjában többször eszünkbe jut. 

Mi a stratégiánk a ránk nehezedő nyomás csökkentésére? Előkapjuk a telefonunkat, hogy átpörgessük a szüntelen frissülő híreket? Majd látva, hogy semmi új nem történt megnyugszunk? De az így kapott nyugalom hamis nyugalom, mert a helyzet pont olyan tragikus mint két hete volt!

1.Timótheus 2:1 a következőket mondja:
Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések imádságok, esedezések, hálaadások minden emberért, királyokért, és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugalmas életet éljünk. 

Az imáinkra továbbra is nagy szükség van. Embertársaink tragédiákon, borzalmakon mennek keresztül. Hordozzuk őket a szívünkön! Imádkozzunk az országok vezetőiért, hogy a békére igyekezzenek és bölcs döntéseket hozzanak! 

Tudjátok mit vettem észre magamon? Egy-egy félelem hullámnál vagy a telefonomat kapom a kezembe, vagy imádkozom. A kettő együtt nem megy. 

Az internetről rám zúduló hírek kioltják az Istenhez fordulás vágyát. Határozott döntést kellett, és kell hoznom alkalmanként, hogy nem a híreket nézegetem, hanem Isten arcát keresem, és imádkozom a szenvedőkért, a döntéshelyzetben levő vezetőkért, és hogy isten szabjon határt a gonoszságnak.

Mert Igen hasznos az igazak buzgóságos könyörgése! (Jakab 5:16)

Forrás: Szabó Zoltánné, kép: pinterest.com / https://hu.pinterest.com/pin/495747871490130723/

Megjegyzések

  1. Szuper írás, köszönjük ❤️🙏🕊️

    VálaszTörlés
  2. Szívemből szól az írás, pont ugyanez a tudatosság lett a célom az elmúlt hetek félelmeire reagálva. Köszönöm az írást!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések