Megtanulni élni a megválaszolatlan "miértek" világában

"Istenem! Hívlak nappal, de nem válaszolsz, éjszaka is, de nem tudok elcsendesedni." Zsoltárok 22:3


 Egy közeli barátommal nemrégiben együtt sétáltunk egy közeli természetvédelmi központban, és igyekeztünk mindent megtenni, hogy felvidítsuk egymást. Még egy kis humort is próbált belevinni a beszélgetésbe.


"Erről eszembe jutott az a régi mondás" - viccelődött. "Ha nem lenne balszerencsém, egyáltalán nem lenne szerencsém!". Bár egyikünk sem hisz a "szerencsében", egy üdvözlő pillanatra felkacagtam, miközben együtt meséltük el a közelmúltban mindkettőnknek átélt nehéz élményeket.


A létszámleépítés miatt elvesztette szeretett állását. Egy évtizedes barátságot is elvesztett egy egyszerű félreértés miatt. Néhány családtag is megváltoztatta a vele való kapcsolatát politikai nézeteltérések miatt, ami további szívfájdalmat okozott. Legutóbb pedig szeretett családi kutyája hunyt el.

Át tudtam érezni a veszteség érzését. Alig két év alatt 10 tágabb családtagomat temették el, köztük apukámat és anyukámat. Mi is új városba költöztünk annak az időszaknak az elején, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek a családom összes nagyszülőjéhez - éppen azokhoz a rokonokhoz, akik alig három héttel a költözésünk után elhunytak. Majdnem mindez a világjárvány első másfél évében történt.


Ez idő alatt úgy viselkedtem, mint egy kisgyerek, aki követi a szüleit, és minden egyes új helyzetben, amivel találkozik, ismételten kimondja azt az egy szótagú szót: "Miért?"


Miért költöztetett minket Isten egy vadonatúj városba, mindössze 10 percre a szüleimtől, ha mindketten meg fognak halni ilyen röviddel a költözésünk után? Miért kellett az egyik unokatestvéremnek eltemetnie az édesanyját, miközben szinte egyidejűleg a férjét is eltemette, és majdnem összeomlott a gyász súlya alatt? És persze valószínűleg mindannyian elgondolkodunk azon, hogy miért csapott le ez a veszélyes és bomlasztó járvány.


Vigasztal az a tudat, hogy a zsoltárok írói gyakran siránkoztak, a "miért" kérdéseivel birkózva és mély gyászukat kifejezve. A 22:3. zsoltárban, amelyet Dávid király írt, olvashatjuk, hogy könyörtelenül könyörgött Istenhez válaszokért, még akkor is, amikor sehol sem volt a láthatáron:


"Istenem! Hívlak nappal, de nem válaszolsz, éjszaka is, de nem tudok elcsendesedni." Zsoltárok 22:3

A zsoltárírók nem rendelkeztek egy dörzsölt, egyszerű képlettel arra, hogyan tanuljunk meg élni egy olyan világban, ahol nincs válasz a "miért"-re. Amivel viszont rendelkeztek, az a szabadság volt, hogy kiönthették bánatukat az Úr előtt, tudván, hogy Ő akkor is meghallgatja, amikor mi, emberek, nem érezzük, hogy meghallgatja.


A zsoltárírókhoz hasonlóan mindannyiunknak néha a most és a még nem között kell lakoznunk - abban a jövőbeli időben, amikor már nem fogunk csodálkozni, hanem egy olyan helyen fogunk lakni, ahol nincs szomorúság és könny. Megtanultam, hogy van néhány előnye annak, ha ezen a köztes helyen lakunk.


Felfedeztem, hogy a "miért" nem tudása még jobban Isten Igéjébe terel. Ez arra késztet, hogy úgy ragaszkodjak az Úrhoz, mint semmi más. Mély empátiát tanúsítok mások iránt, akik szintén válaszok nélküli életet élnek. Röviden, a megválaszolatlan "miértek" világában élve arra vagyok kényszerítve, hogy minden porcikámmal Jézusra támaszkodjak.


Lehetnénk-e elég bátrak ahhoz, hogy a "miért"-et elcseréljük egy "ki"-re? Isten segíthet nekünk abban, hogy ne helyezzünk akkora hangsúlyt a megválaszolatlan kérdéseinkre. Ehelyett Ő lehetővé teszi számunkra, hogy szorosabbá tegyük a Vele való járást - azzal, aki gyengéden támogat minket, még akkor is, ha a "miértek" még mindig ott lappanganak.


Drága Istenem, ma megválaszolatlan kérdések vannak a fejemben. Mostantól kezdve segíts, hogy kevesebbet foglalkozzak velük, és többet azzal, hogy megtanuljak bízni Benned, annak ellenére, amit az élet az utamba sodor. Jézus nevében, Ámen.







Karen Ehman

Learning To Live in a World With Unanswered “Whys”
www.proverbs31.org

MARCH 4, 2022 - Daily Devotion

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/03/04/learning-to-live-in-a-world-with-unanswered-whys

Fotó:canva.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések