Öt mondat, amit örömmel hallanának tőled a barátaid

A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet.


Róma 12:12-13




Még mindig pontosan emlékszem, mintha tegnap lett volna. Ülök az általános iskola tornatermében, miután túléltem a rettegett átöltözést a lányok öltözőjében. A padon kuporgok, hallom a tornacipők csúszásának hangját, a labda dobbanásának egyenetlen ütemét, a tanár sípjának éles fütyülését és a lányok nevetését a hátam mögött.

Nem velem nevettek. Az azt jelentette volna, hogy elfogadtak, és befogadtak a csapatukba.

Nem, ők rajtam nevettek. A pletykálkodásuk tárgya voltam, az élcelődésük középpontjában álltam, és ez fájt. Gondolom, ismered az érzést. Változtassunk a helyszínen és embereken, és az ismerős fájdalom megtalálható legtöbbünk életében:

1. Amikor a munkatársaid kihagynak a közös programból

2. Amikor az óvodában egy anyuka így szól hozzád: „féltjük a gyerekeinket, mert a gyermeked agresszívnek tűnik a játszótéren.”

3. Amikor mindenki másnak oly tökéletesnek tűnik az élete a szociális médiát nézve, te pedig állomba sírod magad.

Persze, vannak szép pillanatok is, például akkor amikor egy barátod odalép hozzád kedves mosollyal az arcán, néhány bátorító szóval biztosít arról, hogy nem vagy egyedül.

Szeretnék ez a barát lenni a mai napon számodra.

A lelked zűrzavarában szeretnék öt mondatot odasúgni neked, ami szerintem a lehető legjobb mondatok, amit egy barátnak mondhatunk. És talán ezek a mondatok majd inspirálnak téged is arra, hogy tovább ad őket a te barátaidnak…

A lista a mai igeversünkből (Római levél 12:12-13) származik:

1., „Csodálatos vagy.” 
- „Örvendezzetek a reménységben – Rm. 12:2”

A világ olyan könnyen sugallja számunkra, hogy nem vagyunk elég jók, kristálytisztán látjuk gyengeségeinket és hibáinkat. Épp ezért balzsamot jelenthet a másik embernek, ha elmondod neki, hogy szerinted ő „egy csodálatos szülő”, „egy csodálatos társ”, „egy csodálatos munkatárs”, „egy csodálatos személyiség”. Ez többet fog jelenteni számára, mint egy üres bók. Ezek a kijelentések egy kis örömet fognak hozni a reménységébe.

2. „Én is.” 
- „kitartóak a nehézségben” – Rm.12:2

Áldást jelenthet egy barátnak, ha emlékeztetjük arra, hogy mindannyian küzdünk, fájdalmat hordozunk, hibáink és érzékeny pontjaink vannak. Lelki és testi egészségünk mindannyiunknak sérülhet.

A türelmes barát kegyelmet sugároz a másik felé, mert tudja, hogy neki is elengedhetetlenül szüksége van a kegyelemre. Az „Én is” mondat arról biztosítja a másikat, hogy nem vagyok jobb nála, de együtt erősek lehetünk. Békét és megnyugvást jelent a tudat, hogy karöltve együtt küzdhetünk.

3. „Imádkozni fogok.” 
- „kitartóak az imádkozásban” – Rm. 12:12

Milyen szép lenne, ha azt mondanánk a barátunknak, hogy minden esetben, amikor egy adott színt, tárgyat vagy számot látunk, az arra fog emlékeztetni bennünket, hogy imádkozzunk érte. És amikor ezt a gyakorlatban meg is valósítjuk, írjunk egy rövid üzenetet a barátunknak, és tudassuk vele, hogy épp Isten elé vittük őt.

4. „Megosztom veled.” 
- „segítsétek a szükségben lévő Isten gyermekeit.” - Rm.12:13a

Amikor észrevesszük, hogy a barátunk hiányt szenved valamiben, készen állunk-e arra, hogy a gyakorlatban is segítsük, hogy megoldódjon a problémája?

Nemrég egy barátomnak az esküvői terveit kellett elengednie a COVID-19 miatt. Családom összefogott, és megszervezett egy kis ünnepséget számára mindössze nyolc óra leforgása alatt. Persze, nem az a tökéletes nap volt, amit elképzeltek maguknak, de ott voltunk mellettük, és a tőlünk telhető legtöbbet adtuk, hogy csodálatossá tegyük a nagy napjukat. Egyszerűen csak észrevettük a szükségüket, és odaadtuk azt, amink volt, hogy különlegessé tegyük számukra a napot, barátom lelkében pedig mindez csodálatos emlékként él. Később, a szociális médián így posztolt erről: „életem legvarázslatosabb napja volt.”

5. „Gyere, látogass meg.”
- „gyakoroljátok a vendégszeretetet” – Rm.12:13b

Otthonunkba invitálni egy barátot fontos gesztus. Sokkal tisztább és egyértelműbb egy kapcsolat, ha szemtől szembe, személyesen, egymást meghallgatva, beszélgetve éljük meg azt.

Őszintén beszélgetve.

Így a megtört kenyér mellett megtört lelkünket is megosztjuk egymással és együtt tudunk örülni lelkünk épp részeinek. Átnyúlva az asztal felett, a különbözőségeinken túllátva, meg tudjuk ragadni a barátság csodálatos kötelékét.

Megtapasztaltam, hogy amikor a magány fájdalmát tudatosan enyhítjük a másik emberben, akkor ez a mi lelkünkben is csodálatos gyógyulást hoz.

Drága Uram! Hálás vagyok a barátság ajándékáért, amit a környezetemben, velem az életet együtt élő emberek által tapasztalhatok meg. Azért imádkozom, hogy megmutasd, hogyan emeljem fel, bátorítsam, vegyem észre a hiányt azok életében, akik itt vannak mellettem. Helyezz valakit a szívemre, akinek szüksége van a szeretet érintésére és bátorításra a mai napon. Jézus nevében, Ámen.






Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotions, - October 21. 2021. Lysa TerKeurst: Five Things to Say to a Friend Today

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/10/21/five-things-to-say-to-a-friend-today
fotó: moretobe.com

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések