Kaphatnék inkább egy másik történetet?

Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek,
bekötözzem a megtört szíveket,
Hamu helyett fejdíszt adok
Sion gyászolóinak,
gyászfátyol helyett illatos olajat,
csüggedés helyett öröméneket.
(Ézsaiás 61:1,3)



,,Anya mondj egy történetet"

Ez egy gyakori kérése volt a fiamnak, amikor még kicsi volt. Akár autóban voltunk, vagy fodrásznál ültünk, esetleg az esti alváshoz takargattam be, Steven mindig azt szerette, ha mesét mondok neki. Az egyetlen kívánság a kitalált történeteimhez az volt, hogy az első mondatot Steven adhassa meg. ,,Rendben szívem"-mondtam ilyenkor. ,,Mi legyen az első mondat?"

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy levél... 
Egyszer volt,hol nem volt, volt egyszer egy csiga...
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fa... 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sárkány... 

És így folytatódott a mese.

Mindenki szereti a jó történeteket, de nem mindenki szereti a saját történetét. Hibák halomban állnak, mint egy felgyülemlett szennyes. A szégyen azt súgja: ,,Ha a többiek is tudnák...'' Szakadástól foltos lapok meggyűrődtek és a súlytól nem kívánt oldalakat nyitnak meg. A megviselt sarkok jelölik traumáinkat, amikre időről időre visszanézünk, hátha értelmezni tudjuk.

Néhány oldal már foltokban kikopott a szellemi radírozástól a szavak felett, amelyek nem akarnak eltűnni. Sorok, amelyeket próbáltunk kihúzni, inkább kitűnnek és kigúnyolnak. Mindannyian megkaptuk-nem kívánt oldalak. Igen, szeretnék egy másik történetet.

A legtöbbünk nem az egész történetet nem kedveli, csak néhány részletet. Tragédiák, traumák és a túl-sötét-hogy-elmondják történetek talán különbözőek, de a fájdalom ugyanaz.

Egy férj elhagyott.

Egy barát elárult.

Egy szülő bántalmazott.

Egy főnök kihasznált.

Egy betegség megjelent.

Egy fegyver elsült.

Egy gyermek meghalt.

Nem ismerem a nehézségeket, amiken keresztül kell menned, de tudom, hogy a történeted nem ér itt véget. Több van benne és Isten éppen most is a teljesség tintájába mártja a tollát, írja a te történeted és az enyémet az Ő nagyobb történetén belül. Isten gyönyörű prózává változtatja azt is ami eltörött és a nem kívánt oldalakat a győzelem ragyogó narratíváivá változtatja. Ez nem csak egy ígéret, ez kőkemény igazság-amit személyes megtapasztalásból ismerek.

Isten nem akarja, hogy a múltbeli fájdalmainkba ragadjunk bele. Arra vágyik, hogy meggyógyítsa a törött részeket és kitöltse az ürességet. A Biblia mondja ezt Jézusról Ézsaiás szavain keresztül:

 Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. Hirdetem az Úr kegyelmének esztendejét, Istenünk bosszúállásának napját, vigasztalok minden gyászolót. Hamu helyett fejdíszt adok Sion gyászolóinak, gyászfátyol helyett illatos olajat, csüggedés helyett öröméneket. Igazság fáinak nevezik őket, az Úr ültetvényének: őt ékesítik. Ézsaiás 61:1‭-‬3

Hát nem csodálatos, hogy Isten a legsötétebb fejezeteket a legnagyobb győzelmekké tudja tenni? Ő képes erre. Viszont szüksége van az együttműködésünkre. Hatalmas szépség származhat az elrontott és rongyos történeteinkből. Órási fény jelenhet meg a legsötétebb és legkétségbeesettebb napjainkban is.
Isten csak akkor tudja megmutatni, hogyan lehet szebb a történetünk, ha átadjuk összetört részeinket, életünket Neki.

Szeretnélek bátorítani ma. Ne ragadj bele a fájdalomba, vagy a szégyenbe. Mozdulj előre és imádkozz Istenhez, hogy mutassa meg hogyan tudja a örömtáncba fordítani a gyászt is.

Uram, néha nem értem a történetem. Bár tudom, Te minden egyes oldalt tudsz a Te dicsőségedre használni. Segíts, hogy át tudjam adni a múltam terhét és használni tudjam mindazt, amin keresztül mentem. Jézus nevében, Ámen.







(forrás:www.girlfriendingod.com 
Sharon Jaynes-Can I Have A Different Story Please? 
Fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések