A szorongás kezelése, amikor az élet bizonytalan

 "Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; " Filippi 4:6


A szerkesztő megjegyzése: 

Szeretnénk elismerni, hogy sokan szenvednek a szorongástól, mint egészségügyi állapottól/kémiai egyensúlyzavartól, amelyet szakmai segítséggel kell kezelni. Ennek az áhítatnak nem célja, hogy leegyszerűsítse egy összetettebb probléma megoldását.


Hetekig nem tudtam átaludni az éjszakát.

Lefeküdtem, hajnali 3-kor felébredtem, és a plafont bámultam.


Próbáltam bárányokat számolni.

Próbáltam olvasni a Bibliát.

Próbáltam elmondani az imáimat.

Semmi sem segített.


Minden éjszaka egy újabb álmatlan másolata volt az előző éjszakának.

Aztán elkezdtem keresni a viselkedésem gyökerét. Ez egy ismerős útra vezetett. Mint egy lassú szivárgás a gipszkartonon, úgy fedeztem fel, hogy az álmatlan éjszakáim egy nagyobb probléma melléktermékei.

Ez a világunk gyors és állandóan változó körülményeivel kezdődött. Aztán a saját életemben és azok életében, akiket szeretek, kialakult helyzetek súlyosbították. Fokozatosan elkezdtem szüntelenül a "mi lett volna, ha" kérdésekkel foglalkozni, míg végül teljesen át nem áztatott a szorongás.


Mi van, ha a dolgok nem működnek?

Mi van, ha a legrosszabb történik?

Mi van, ha a helyzet soha nem változik?


Szerettem volna minden nehéz körülménynek boldog véget adni, de a problémákat, amelyeket láttam, nem tudtam befolyásolni. Ezeknek a mamut méretű problémáknak a kimenetele egyedül Istentől függött. Itt küzdöttem: örökké olyan körülmények miatt gyötrődtem, amelyeken nem tudtam változtatni.

Ennek eredményeképpen elég szélesre tártam a szívem ajtaját ahhoz, hogy a szorongás besétálhasson és kényelembe helyezze magát. Az, hogy képtelen voltam átaludni az éjszakát, közvetlenül összefüggött a szorongó gondolataimmal.

Pál apostol pontosan ezt parancsolta nekünk a Filippi 4:6-ban, hogy ne tegyük: "Semmiért ne aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt."

A görögben a "szorongó" szó fordítása "zavart", ami még jobban szemlélteti a szorongó gondolatok erejét. A szorongás felnagyítja a problémáinkat, és minimalizálja az Istenre való rálátásunkat. Megakadályozza, hogy meglássuk Isten hatalmát és szuverenitását a körülményeink közepette.

Pál, akinek sok minden miatt kellett aggódnia, lényegében figyelmeztető zászlót lengetett, mert tudta, hogy a szorongás veszélyes útra terelhet bennünket, amely félelemhez, kétséghez és kétségbeeséshez vezet. Amikor szorongunk, elménket az aggodalom foglalja el ahelyett, hogy Istennel és azzal foglalkoznánk, amit Ő képes megtenni.

Pál azt mondja, hogy a szorongás leküzdésének módja az, hogy először is tudatosan döntsünk úgy, hogy nem szorongunk. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Megköveteli, hogy minden ellenőrizhetetlen körülmény és lehetséges kimenetel elé nézzünk azzal a bizalommal, hogy Isten tudja, mit tesz. Itt arra kényszerülünk, hogy ne csak olvassuk a Szentírást, hanem lehorgonyozzunk benne. Ez azt jelenti, hogy döntenem kell, hogy elhiszem, hogy Isten szuverén, és mindig van terve, még akkor is, ha az eredmény nem az, amire vágyom.

A következő dolog, amit Pál mond, hogy imádkozzunk, könyörögjünk és adjunk hálát Istennek azokért a dolgokért, amelyek miatt aggódunk. Bár folyamodtam az imához, az imáim egyszerűen átfogalmazott aggodalmak voltak. Miután imában előadtam kérésemet Istennek, a félelmeim továbbra is a szívemet és az elmémet terhelték. Az a fajta imádkozás, könyörgés és hálaadás, amire Pál utal, azt jelenti, hogy átadjuk a mi akaratunkat Isten akaratának.

Hiszem, hogy Isten azt akarja, hogy azt kérjük, amire vágyunk, miközben bízunk abban, hogy végső soron Ő tudja a legjobban. Pál azért tudott hálaadással imádkozni, mert megtanulta, hogyan adja át magát Isten tökéletes akaratának a vágyai felett.

Amikor ezt választjuk, megtapasztalhatjuk azt a békességet, amelyet Pál a Filippi 4:7-ben ír le: "És  Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban" 

Amikor imádkozunk, könyörgünk és hálát adunk Istennek, képesek vagyunk bezárni a szorongás ajtaját, és megnyitni a békesség ajtaját. Ez a béke lehetővé teszi számunkra, hogy a jövő miatt való aggódás helyett Istenre összpontosítsunk. Azzal, hogy úgy döntünk, hogy nem szorongunk, felfedezzük a békét, amely nem függ az ellenőrzött eredményektől, hanem attól az Istentől származik, aki mindent irányít.

Ezt a békét tanulom meg szándékosan elfogadni. Bár a világ, a körülményeim és azok élete, akiket szeretek, talán nem változik, megtanulom, hogy bízzam Istenre azt, amit nem tudok irányítani, megkérdőjelezem a "mi lenne, ha" kérdéseimet, és átalszom az éjszakát.

Drága Istenem, amikor olyan dolgok nyomasztanak, amelyeket nem tudok irányítani, segíts, hogy beléd vessem a bizalmamat. Emlékeztess, hogy Te vagy a szuverén és minden dolgok felett rendelkezel. Segíts nekem hinni abban, hogy a Te utaid jók, és van egy terved, még akkor is, ha nem az a végeredmény, amire vágyom. Jézus nevében, Ámen.





Kia Stephens
Dealing With Anxiety When Life Is Uncertain 
January 25, 2021
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/01/25/dealing-with-anxiety-when-life-is-uncertain

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések