Ne szóljunk mindig közbe

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.”Jakab 1:19.


A három éves Mateo Beltran nagyon szeretett volna enni pár muffint, de az anyukája nem engedte. Sajnos a kis fiúnak nem tetszett ez a válasz. Egy online videóban az interneten a kis Mateo úgy lett ismert, mint a fiú, aki ezt mondogatja: ,,figyelj, Linda” újra és újra. Míg mi viccesnek látjuk, ahogy a kis Mateo folyamatosan félbeszakítja az anyukáját a videóban, addig mások szavába vágni igazából nem annyira mókás.

Hajlamos vagy te is arra, hogy ,,figyelj Linda” legyél? Két módja van annak hogy a félbeszakítást úgy használjuk, mint egy szeretve kontrolláló magatartást:

Valakinek a szavába vágunk, amikor éppen beszél.
Beleavatkozunk egy beszélgetésbe.

Valószínűleg olyan vagy, mint én és véletlenül sem szeretnél félbeszakítani másokat. Viszont, mélyen hiszed, hogy amit mondani, vagy tenni szeretnél, valami jobbat fog hozzáadni ahhoz, ami éppen történik.
Például valaki éppen egy történetet mesél, én közbevágok, mert szeretnék hozzátenni a vicces pillanathoz és fokozni a hallgatóság nevetését. Amikor a gyerekeim mesélnek egy problémáról, én beleszólok, mielőtt befejeznék, amit mondani szeretnének, de csak mert tényleg azt szeretném, hogy megoldódjon a problémájuk és senki ne stresszeljen.

Angolul a félbeszakítás i betűvel kezdődik (interrupting) ami azt is jelenti én (I). A szerző szerint ez nem lehet véletlen.
Amikor közbeszólok az gyakran felfedi a vágyat, hogy egy magam körül forgó ,,én” prioritás fontosabb mint az értékes ,,mi” kapcsolat.Gyökerei lehetnek a beleszólás magatartásának a bizonytalanság (félelem, hogy nem vesznek észre, nem hallanak meg), büszkeség (felül értékelem magam másoknál) vagy a félelem hogy elveszítek valamit (megpróbálni megelőzni a feszengést, vagy a rossz kimenetelt).

Lukács evangéliuma 10. részében Márta befogadja Jézust és tanítványait az otthonába. Egy csapatnyi éhes férfival, valószínűleg Márta feszült volt és nyomást érzett hogy igazán vendégszerető legyen a látogatóival szemben.
Azonban mérges volt testvérére Máriára, hogy nem ugrik segíteni neki.
Valójában Márta odament Jézushoz és arra kérte szóljon közbe és küldje Máriát, hogy segítsen neki.

Jézus válasza ez volt Márta számára:

„Az Úr azonban így felelt neki: Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.”
(Lukács 10:41-42 RÚF)

Márta bele akart avatkozni Mária fontossági sorrendjébe, mert úgy gondolta az övé fontosabb abban a pillanatban. Jézus nem mérges, amikor kijavítja Mártát, de tudatja vele, hogy akkor Mária pontosan azt tette, ami jó volt számára és nem fogja Máriát félbeszakítani Márta kedvéért.

A beleszólás elengedése azt jelenti, hogy visszalépünk egyet és levesszük a fókuszt saját magunkról, mielőtt másra erőltetnénk azt, amit mi tartunk fontosnak, a szavainkat vagy a kéréseinket mások felé. Isten megadja neked a szabadságot, hogy olyan életre törekedj, amilyet élni szeretnél. Add meg ezt az ajándékot te is a többi embernek.

Hajlamos vagy félbeszakítani másokat a szavaiddal, vagy beleavatkozni abba, amit mások tesznek csak azért, mert neked nem tetszik annyira? Amennyiben ezzel küldesz te is, nem vagy egyedül! Én is ezzel küzdök. Az első lépés az, hogy ezt beismerjük és kérjük Istent, segítsen elengedni a kontrollálva szerető viselkedésünket. Aztán itt van pár Lélek által vezérelt gyakorlati lépés, hogy hogyan is engedjük el ezt a magatartást, Jakab 1.19 szerint:

  • 1. Legyél gyors a hallásra-Kérd Istent, hogy segítsen használni a füleidet, mielőtt kinyitod a szád.
  • 2. Legyél késedelmes a szólásra-Bizonyosodj meg arról, hogy a szavaid nem uralják a beszélgetést, vagy ássák alá valaki másnak a tetteit.
  • 3. Legyél késedelmes a haragra-Gyakorold az alázatot és vedd le a fókuszt a saját érzéseidről vagy arról a vágyról, hogy mindenképp megkapd, amit szeretnél.

Drága Istenem, hamar bele tudok süllyedni a saját izgatottságomba, nyugtalanságomba, fontossági sorrendembe és hajlamos vagyok másokra erőltetni ezeket. Uram, segíts, hogy ne magamra összpontosítsak, hanem szeressem a többi embert, olyan módon, ami Téged dicsőít. Jézus nevében, Ámen.


                                               


(forrás: Barb Roose-Letting Go of Interrupting
www.girlfriendsingod.com
https://girlfriendsingod.com/letting-go-of-interrupting/
Used with permission
fotó:pinterest)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések