Békességben élni másokkal

Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. / Róma 12:18/



Nagy kihívás, és mindannyiunkat érint, napi szinten. Hogyan élhetünk békességben másokkal, vagy állíthatjuk helyre a békességet, amikor állandó konfliktusaink vannak?

A helyzet az, hogy Isten akarata az, hogy az Ő gyermekei békességben éljenek embertársaikkal. Azt is tudja, persze, hogy ez nem mindig megy nekünk simán. A konfliktusok elkerülhetetlenek, és esetenként nem rendezhetők olyan könnyen. Sőt, lesznek olyan konfliktusaink, amelyek egyszerűen nem rendezhetők vagy megoldhatók. Ettől függetlenül Isten elvárja, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a békés együttélésért, vagy egymás mellett élésért.

Krisztus követőiként pontosan tudjuk, hogy amikor nem engedjük Istennek, hogy életünket Ő vezesse, bizony mi magunk is pont olyan utálatosan és visszataszítóan tudunk viselkedni, mint a hitetlenek. A megváltás nem fog senkit automatikusan visszatartani a gonosz, irigykedő, gyűlölködő vagy haraggal telt viselkedéstől. Csak amikor a Szentlelket kérjük, hogy vezessen minket, munkálkodjon bennünk és általunk, amikor alárendeljük testi természetünket az Ő Isteni természetének, s amikor szívünk vágya Őt képviselni minden földi kapcsolatunkban, válik lehetségessé az, hogy felülkerekedve büszkeségünkön, olyan viselkedési formákat sajátítsunk el, amelyek békességet teremtenek.

Szóval, akkor miként is bánjunk a felmerülő konfliktusokkal, hogy azokban a megbékélést képviselve békességet teremthessünk?

Először is, határozd meg az adott kapcsolat értékét! Amennyiben szeretnél békességben élni egy adott személlyel, el kell döntened, „Elég értékes ez a kapcsolat számomra ahhoz, hogy mindenáron megpróbáljam megőrizni? Hajlandó vagyok bizonyos dolgokban kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy a kapcsolat működőképes maradjon?” Teljes szívvel hiszem, hogy a kegyelemből megváltott és a Szentlélek által vezetett hívők bármelyike valódi, őszinte, békességgel telt kapcsolatra taláhat egy másik ugyanilyen hívővel, amennyiben mindkettőjük értékeli kapcsolatuk ápolását.

Másodszor, kezdd el a párbeszédet ... és ne hagyd abba a beszélgetést!. Amikor két ember között folyamatos párbeszéd folyik, és mindketten hajlandóak meghallgatni egymást és megosztani szívük gondolatait, sokkal könnyebben találnak megoldást konfliktusaikra és élnek békességben egymással.

Harmadszor, légy őszinte, átlátható! Ha az embert valamilyen hátsó szándék vagy manipuláló mesterkedés vezeti, nem fog tudni békességben élni másokkal. Csak nyitott és őszinte hozzáállással fogsz tudni békés megoldásokat találni az embertársaid és közötted felmerülő konfliktusok esetén.

Végül pedig, áss le a problémáid gyökeréhez! Amikor nyitott szívvel, őszintén kommunikálsz másokkal, és hajlandó vagy leásni egy-egy konfliktus gyökeréig a probléma feltárásának érdekében, sokkal könnyebben fogsz megbirkózni egy-egy nehézséggel, és sokkal hamarabb fogtok tudni békességre jutni egymással.


Amikor te magad Isten Beszédének igazságaira alapozva a békességet keresed minden kapcsolatodban, tudhatod, hogy Isten melletted áll. Minden konfliktust, ellenállást vagy akár üldöztetést is a te örök javadra formál, s közben arra is használja ezeket, hogy segítsen neked lélekben növekedni, fejlődni, egyre inkább hitben élni, és egyre inkább kitartani minden helyzetben.





Charles F. Stanley- Finding Peace - Találj rá a békességre
Youversion - Bibliaolvasási terv
Kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések