Stresszelek, tehát létezem: 4 módja a pihenésnek



“...és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendben éljetek ..” 
1 Thessz. 4:11


(angol fordítás (NASB): “and to make it your ambition to lead a quiet life …”)

Az egyik szülői kihívás, amire senki sem figyelmeztetett, hogy a mosás lesz a buktatóm. Szó szerint.

Elsétáltam a folyosó mellett, ahol a szennyeskosaraink sorakoztak, és úgy néztek ki, mintha mosómedvék túrták volna fel őket - pontosabban a két fiam, akik még nem voltak 4 évesek.

Voltak napok, amikor egyszerűen csak feladtam. A hétvégére a szennyes halom zoknikból, farmerekből és sajnálkozásból álló heggyé tornyosult.

Néha a stressz is ilyen érzést okoz az embernek. Felébredek, és a stressz úgy fogad, mint az a kupac szennyes. Próbálom hátra hagyni de végül utolér, szorongó gondolatok hegyét okozva bennem.

Lehetünk valaha szabadok? Van olyan, hogy stresszmentes élet?

A stresszre úgy reagáltam, hogy visszahúzódtam. Kevesebbet tettem - de a túlélési üzemmódban élve elvesztettem az örömömet.

Isten Igéjéhez fordulva végre felfedeztem, hogy nem csak a túlélésre vagyunk teremtve. Isten arra tervezett minket, hogy teljes életet éljünk.

Hívő nőként a fókuszunk túlmutat a stressz elkerülésén. Pihenésre törekszünk.

A pihenés azonban inaktívnak hangzik, nem igaz? Meglepődve tapasztaltam, hogy a “nyugodt csend” valójában egyike annak a három törekvésnek, amelyet Isten kifejezetten ajánl a Bibliában. Mint kiderült, hesuchazo – a görög szó, amely az 1Thesszalonika 4:11-ben a "csendben éljetek..."  kifejezést jelenti - a "munkától való pihenést" is jelenti, és ez istenfélő törekvés, hasonlóan az evangélium hirdetéséhez (Róma 15:20) és az Istennek való tetszéshez (2Korinthus 5:9)!

Az 1Thesszalonika 4;11 ezt mondja: “...és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendben éljetek ..”

Kíváncsiságtól vezérelve utánanéztem a pihenésről szóló szentírási szakaszoknak, és négy kategóriába soroltam őket: kreativitás, kaland, közösség és lélekápolás. Az öröm visszatért, ahogy felfedeztem a pihenés új módjait!

Szeretnék négy módszert megosztani a stresszoldásra, amelyeket a pihenés bibliai alapelvei ihlettek:

Kreativitás: Szánj időt arra, hogy kipihend a munkát (Zsidókhoz írt levél 4:10), és lelj örömöt különböző kreatív tevékenységekben. A tudomány megerősíti, hogy Isten által tervezett idegrendszerünk ellazul a kreatív tevékenységek során, csökkenti a rágódást és javítja a hangulatunkat.

Kaland: Tanulj valami újat, hogy örömöt találj Isten jósága által inspirálódva. A neuroplaszticitással kapcsolatos tanulmányok igazolják, hogy egészségtelen szokásainkat akkor tudjuk megtörni, ha kalandokba bocsátkozunk, hogy valami újat tanuljunk. Az új tapasztalatok új pályákat hoznak létre az agyunkban, ha a jóság motivál bennünket, nem pedig a bűntudat vagy a szégyen.

“Álljatok ki az utakra, és nézzetek szét....melyik a jó út, és azon járjatok, akkor nyugalmat találtok lelketeknek!” Jeremiás 6;16a

Közösség: Találkozz egy baráttal négyszemközt. Osszátok meg egymással, hogyan érzitek magatokat. Egymás bátorítása, ahogy a Szentírás mondja (Filemon 1:20), javítja a közérzetet. Kutatások azt is kimutatták, hogy a történeteink megosztása nagyobb ellenálló képességet táplál a stresszel szemben, erősítve az immunrendszert!

Lelki gondoskodás: Pihenj Jézussal a természetben, és újítsd meg a lelked. Lélegezz friss levegőt, pihenj meg Isten szépségében. A tudomány azt mutatja, hogy ha csak 10 percet töltesz a szabadban Isten teremtésében, az csökkenti a szorongást. “Megnyugodott, békés az egész föld, ujjongásba törtek ki az emberek.” Ézsaiás 14;7


Drága Jézus, köszönöm, hogy törődsz velem. Segíts, hogy ma megpihenjek Veled. Jézus nevében, Ámen.

(Proverbs 31 ministries; I Stress, Therefore I Am: 4 Ways To Pursue Rest by Bonnie Gray; kép: pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések