4 emlékeztető a barátság csalódásaira

 ”Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.„
‭‭Máté‬ ‭5‬:‭16‬


Születésnapom volt, és úgy éreztem, hogy néhány barátom cserbenhagyott. Frusztrált voltam, mert én az ő születésnapjukon igyekeztem teljes lényemmel részt venni az ünneplésben. De a barátaim közül sokan lemondták a születésnapi vacsorámat, és az a néhány pedig, aki eljött, nem úgy tűnt, hogy igazából ott akar lenni. Ahogy ettem az ételt, teljes bizonytalanságba kerültem... nem voltam érdemes a szeretetre.

Néha a barátságok miatt magányosnak érezzük magunkat. Nem a "sajnálom, hogy nem tudok jönni" szövegek miatt érezzük így magunkat. Legtöbbször akkor vagyunk magányosnak, amikor megnyitjuk a közösségi médiát, és azt látjuk, hogy a barátaink nélkülünk lógnak - vagy amikor úgy tűnik, hogy mi keressük csak őket, ők soha nem veszik a fáradtságot, hogy felemeljék a kagylót.

Sok barátságomban a legrosszabbat feltételeztem, régi dolgokat tartottam számon, és hagytam, hogy a bizonytalanság uralja a perspektívámat. Néhány barátom nehéz időszakon ment keresztül, és az én kegyelmemre volt szükségük, nem pedig a feltételezéseimre. Más barátságaim pedig olyanok voltak, ahol szeretetre volt szükségem, de egészséges határokat is kellett szabnom a bizalomhoz.

A barátság trükkös dolog. Fontos, hogy emlékezzünk a Krisztusban kapott hivatásunkra és erre a négy igazságra, amikor úgy érezzük, hogy a barátaink cserbenhagytak minket:Indok nélkül is adj kegyelmet. A kedvesség nem megalázkodás. Legyünk olyan barátok, akik hajlandóak ünnepelni és szeretni másokat anélkül, hogy számon tartanánk, mivel is tartoznak nekünk cserébe - mert Krisztus így szeret minket (1Jn 4:10-11). Ne érezzük szánalmasnak a törődésünket; ehelyett ünnepeljük Krisztus szeretetét az emberekben.

Az egészséges barátságok a szeretetre épülnek, nem pedig az eredményjelzőre. A Szentírás szerint a szeretet "nem rója fel a rosszat" (1Korinthus 13:5) Ha Krisztus tiszta lapot adott nekünk, hogyan viselkedhetnénk másképp a barátainkkal szemben? A megbocsátás hiánya nemcsak a barátságokat teszi tönkre, hanem a szívünket is.

A bizalom a bölcsességből és a belátásból fakad. Ha naponta imádkozol a barátságaidért, Isten megmutatja, kiben bízhatsz (Jakab 1:5). Igen, a kereszt miatt légy könyörületes mindenkivel, de csak azokhoz ragaszkodj, akikről a Szentlélek megerősíti, hogy megbízhatsz bennük. Nem vagy aljas, ha határokat szabsz, vagy ha hátrébb lépsz azoktól az emberektől, akikről úgy ítéled meg, hogy nem tesznek jót neked.

Hadd ragyogjon a fényed. Jó cselekedeteid és kedvességed Isten fényét mutatja. Ha ezt látják a barátaid, megtapasztalják Isten szeretetét, és dicsérni fogják Őt. “Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.„ Máté‬ ‭5‬:‭16‬

Tudom, milyen nehéz a magány. De imádkozom, hogy te és én olyan barátokká váljunk, akik felkarolnak másokat a nehéz időszakokban (Prédikátor 4:10), akik megelégszünk azzal, hogy kedvesek vagyunk, és akik nem felejtik el, hogy Isten lányai vagyunk, akik az Ő fényét engedjük ragyogni. Legyünk olyan barátok, akik radikálisan szeretnek és bölcsen bíznak.

Drága Istenem, segíts nekem, hogy túláradó kegyelmet adjak a barátaimnak. Hadd ragyogjon az én fényem, hogy mások meglássák bennem a Te jóságodat. Magányos napjaimon emlékeztess arra, hogy Te vezetsz engem jó közösségekbe, amelyeket szerethetek és amelyekben bízhatok. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/01/17/4-reminders-for-friendship-disappointments

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-csoport-csapat-baratsag-6146822/



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések