Helyet adni Istennek, hogy munkálkodhasson

 „Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak.” János ev. 6:11

Nagyon szeretek másokkal együtt, csapatban dolgozni. Én csak úgy hívom ezt, hogy „összedolgozás”.

Az együttműködés, a közös munka valakivel, aki a saját különleges képességeit és ajándékait tudja hozzátenni a feladathoz, mindig sokkal hatékonyabbá tesz engemet is – mind az írásban, gondolkodásban, megalkotásban, még akár a gyermeknevelésben is.

A közös munka mindig jobbá tesz.

A Szentlélek a legerőteljesebb együttműködés lehetőségét kínálja fel a számunkra. A legtöbb dolgot egyedül is el „tudjuk” végezni, de a Szent Szellemmel való együtt járás, megsokszoroz mindent.
Isten a legkisebb felajánlásainkból is valami olyat tud létrehozni, amire álmunkban sem gondoltunk volna.

Annak az oka, hogy mi ismerhetjük az együttműködésben (közösségben) rejlő igazságot, az, hogy mi tudjuk, hogy mindez lehetséges és, hogy a teljes élet része lehet, az a Bibliára vezethető vissza. Teljesen beleszerettem azokba a történetekbe, példákba amik erről szólnak a Szentírásban.

Apró kis buzdításokkal, látszólag értelmetlen, halk üzenetekkel, apró bökdösésekkel kezdődnek amiket olykor még észrevenni is nehézkes de amikor az emberek válaszolnak erre a buzdításra, akkor Isten bevonja őket az Ő nagyobb tervébe.

Barátom, Isten szava ma is nagyon aktuális a számunkra és ragaszkodhatunk hozzá a pillanatnyi életünkben is.

A Biblia életformáló dolgokat mond arról, hogy ki is vagy Te, hogy hol vagy és az Istenről, aki mindezek kellős közepén található. Megmutatja nekünk, hogy az Istennel való „összedolgozás” a gyakorlatban, hogy néz ki. Egy jól ismert példa erre, amikor Jézus megetet 5000 embert egy hegyoldalon, amiről mind a négy evangélium beszámol.

Különböző városokból jöttek hozzá emberek, a part mentén követve Őt, ahol Jézus akkoriban utazgatott, mindig megpróbálva kiszámítani, hogy merre is mehet tovább és megpróbálni elsőként odaérni a következő helyszínre. Az író megemlíti, hogy a tanítványok Jézushoz menve megkérdezték, hogy nem akarja-e elküldeni az embereket a közeli településekre, falvakra, hogy némi élelmiszert szerezzenek.? Jézus a klasszikus módon válaszolt, ami miatt annyira szeretem őt. Azt mondta: „ Ti fogjátok megetetni őket.” (Mark 6:37a)

Mivel? Tiltakoztak a tanítványok, rámutatva arra, hogy ennek a sok embernek az ellátása, akár több havi bérbe is kerülhet. (Mark 6:37b)

Jézus megkérdezte őket: „ Mennyi kenyeretek van?” (Mark 6:38a) Ők visszajöttek és azt mondták, „Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyinek?” (János 6:9)

A leírtak szerint 5000 férfi volt jelen és ebbe a nők és a gyermekek nem voltak beleszámolva. 

Tehát a valós száma az éhes szájaknak akár 10.000-től 15.000 -ig is terjedhetett. Öt cipó és kettő hal. Nehezen mondható elégnek.

János leírja nekünk, „Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak.” (János 6:11)

Jézus megsokszorosított 5 cipót és 2 halat, hogy megetessen több mint 5000 embert. 

Amit a tanítványok eredetileg odaadtak neki, vajmi kevésnek tűnt, ahogy gyakorlatilag én is érzek minden alkalommal, amikor odaadok valamit Jézusnak.  

A reakcióm általában a következő:  „ nos, Uram, nem tudom még, hogy mi is ez vagy, hogy mit is tudsz kezdeni a gyenge próbálkozásaimmal ebben az ügyben, de szeretném mindezt most átadni Neked.”

Ami az őrület az egészben, hogy mindaz amit Isten kezébe helyezünk az végeredményben elég lesz.

Van, hogy úgy érezzük, hogy a mi hozzájárulásunk igen csak sovány de hidd el, hogy Ő használni tudja ezeket. Oly módon amit mi el se tudunk képzelni, megáldja a felajánlásainkat.

A mi részünk az Istennel végzett közös munkában, hogy ragaszkodunk az Ő igéjéhez. A ránk eső részt teljesítjük, amikor leülünk igét olvasni, elmélkedünk róla, megjegyezzük a szavakat és az emlékezetünkbe véssük őket.

Az Isteni rész, az az elrejtett háttérmunka, amit mi nem látunk. Láthatatlan, csendes, kifinomult – Mégis megadja nekünk azt az erőt, bölcsességet, pihenést és megújulást, amelyet csak ő tud nyújtani.

Amikor mi beleállunk abba, hogy a saját részünket elvégezzük akkor valójában helyet készítünk Istennek arra, hogy Ő meg a saját részét tegye meg értünk.  

Amikor mi elérhetővé tesszük magunkat, akkor ő hozzáférhetővé teszi Önmagát.

 

  

Drága Jézus, köszönöm a közös munka ajándékát. Segíts nekem, hogy megértsem, hogy nincs olyan kicsi dolog amit ne tehetnék le a te kezedbe és, hogy bármit amit felajánlok neked Te oly módon tudod megsokszorosítani, amit el se tudok képzelni. Jézus nevében, Ámen.

Forrás: Proverbs31 Ministries - Making Space for God to Work - Tricia Lott Williford

kép: pinterest.com - https://hu.pinterest.com/pin/497929302524843621/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések