A legjobb még hátra van

 "Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak." Jóel 3:1


Ebben a hónapban nagy születésnapot ünnepelek. Egy igazán nagyot. Van valami ezekben a mérföldkőnek számító években, ami arra ösztönöz, hogy számba vedd az életed.
Számomra ez azzal a nyilvánvaló ténnyel kezdődik, hogy öregszem. Belenézek a tükörbe, és észreveszek néhány ráncot és egy plusz ősz hajszálat... vagy kettőt.
De ez még nem minden: Az a kölyök "asszonyomnak" szólított? Hogy hívták azt a személyt, akivel az imént találkoztam? Miért használta a szemorvosom a "bifokális szemüveg" szót a beszélgetésünk során? Mindenki két méterrel odébb tartja a telefonját, ugye?
Annak ellenére, hogy az "idősebb és bölcsebb" kategóriába tartozom, tudom, hogy a bölcsebb rész vitatható. A múltban nem mindig a legjobb döntéseket hoztam, és sajnos még mindig nem sikerül jól döntenem. Még mindig küzdök a bizonytalansággal. Még mindig azon kapom magam, hogy összehasonlítok és panaszkodom, amikor tudom, hogy elégedettnek kellene lennem.
A visszatekintés tanulságos volt, ezért elkezdtem előre is nézni a jövőmet illetően. Leírtam a céljaimat, és feltérképeztem az oda vezető utat ... mindezt azzal a felismeréssel, hogy még a legjobban megtervezett tervek sem garantáltak.
Hála Istennek, a Szentírás sok megnyugvást nyújt, beleértve Jóel könyvét is. Bár a prófétai üzenet Izrael fiainak szólt, láthatjuk Isten szívét az egész népéért. Isten azt mondja: "Kárpótollak azokért az évekért, amelyekben pusztított a sáska, a szöcske, a cserebogár és a hernyó: az a nagy sereg, amelyet rátok küldtem.( Jóel 2:25)
Sokunk számára ismerős ez a szentírási szakasz. Gyakran a vers elejére összpontosítunk, de az utolsó öt szó is kulcsfontosságú: "... amelyet rátok küldtem". Izrael számára nem voltak idegenek a nehézségek. De ebben az esetben a kihívásaikat nem a nagy, gonosz Egyiptom vagy az óriási filiszteusok okozták.
Isten ezúttal az engedetlenségükért büntette őket. Egy olyan társadalom számára, amelynek élelmezése és megélhetése a terméstől függött, a sáskajárás minden bizonnyal pusztító volt. Izrael ezt saját magának köszönhette.
Sajnos, én is át tudom érezni. Túlságosan jól tudom, hogy néhány "sáska" szezonom nem más miatt volt, mint én magam miatt. Az általam elvetett magok következményeit arattam le.
Miközben Isten megfegyelmezte Izraelt ismételt bűneiért, ugyanez az Isten nagy kegyelme miatt kegyelmezett nekik. Ahogy tovább olvassuk a részt, Isten azt ígéri, hogy azt is megadja népének, amit nem érdemelnek meg. Bőségben fognak élni. Boldogan fogják Őt dicsérni. Soha nem fognak megszégyenülni. (Joel 2:26-27)
Amikor már azt hiszed, hogy ennél többet nem is kérhetnél, Isten kijelenti: 
 "Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak." Jóel 3:1
Logikusan úgy tűnik, hogy az álmodozás a fiataloknak való, de itt nem így van bemutatva. A Joel 3:1 reményt ad ennek a születésnapos lánynak. Még ha az ősz hajszálak csíráznak is, és a szemek hunyorognak, akkor is tudok álmodni arról, ami jönni fog. Az Isten, akit szolgálunk, képes arra, hogy az utolsó éveinket a legjobb éveinkké formálja.
Emlékutazásom során fájdalmas élményekről számoltam be. Ugyanakkor emlékeztetett erre a változatlan igazságra is: Isten hűséges. Minden célját beteljesíti, amit az én és a ti életetekkel kapcsolatban kitűzött.



A múltunk - helyreállítva.


A jelenünk - elégedett.


És a jövőnk? Álmodjunk tovább.


Drága mennyei Atyám, annyira hálás vagyok, hogy az életem a Te kezedben van. Köszönöm minden leckét, amit megtanultam az utam során. Szabadon járhatok a múltam hibáitól, és reménykedve haladhatok előre a jövőm felé. Segíts, hogy mindezzel dicsőséget szerezzek Neked. Jézus nevében, Ámen.




Forrás:Anitha Abraham - Daily Devotions - The best is Yet to Come - September 1 2021
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/09/01/the-best-is-yet-to-come
Fotó:pixabay.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések