Isten alábecsülése

"És látta Isten, hogy ez jó."

1 Mózes 1:18

Nem nagyszerű érzés egy projektet befejezni, hátralépni egyet és csak figyelni, élvezni az örömöt? Láttad már a boldogságot egy gyermek arcán, akinek a zsírkrétás remekművét a hűtőszekrényre ragasztják? Ugyanaz az elégedettség és öröm jár át például, amit a megtapsolt pulykavacsora tálalása után érzel, vagy amikor megkapod a "Szép munka!" megjegyzést a történelemvizsga tetején. Ráadásul az öröm nem ér véget egyetlen pillantással. Folyton visszatérünk, hogy megcsodáljuk a fapadot, amit újra lakkoztunk és befejeztünk, az árvácskák sorát, amit a fal mentén ültettünk, vagy a keresztszemes hímzést, ami 150 órát vett igénybe.
Most képzeljük el, milyen örömöt szerezhetett Istennek mindaz, amit teremtett. Mit gondolsz, mi lengte át őt abban a percben, miután egymilliárd galaxis berobbant a világba? A Bibliára jellemző alázatossággal azt mondja nekünk, hogy "Isten látta, hogy jó". Miután megállt, hogy szemügyre vegye a panorámát, Isten megpihent - nem azért, hogy a kimerültségtől kifulladva levegőhöz jusson, hanem hogy kiélvezze a pillanatot, és megtapasztalja annak örömét, amit teremtett.
Gondolj arra, hogy mi járja át Isten szívét, amikor te - a teremtés megtestesítője - arra törekszel, hogy a tetszését elnyerd, és hogy teljesítsd a legnagyobb vágyait. Isten mondhatja élettelen teremtéséről: "Ez jó", de amit benned teremtett - "Krisztus közöttetek van: reménysége az eljövendő dicsőségnek(Kolossé 1:27) - az nagyszerű!
Isten kiválóan ért az alábecsülés művészetéhez. A világegyetem megteremtésével végzett hihetetlen munkájáról azt mondani, hogy "jó", enyhén szólva visszafogott stílust alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy biztosak lehetünk abban, hogy amikor örömet okozunk neki, akkor valóban örömet okozunk neki, méghozzá olyat, amely emberileg leírhatatlan. "Ezért" - mondja a 2 Korinthus 5:9 még visszafogottabban - arra törekszünk, hogy akár itt lakunk még, akár elköltözünk, kedvesek legyünk neki."


Megdöbbentő a gondolat, hogy tehetek valamit - bármit -, ami hatalmas örömet és boldogságot okoz neked. Micsoda kiváltság, hogy szerepet játszhatok abban, hogy neked, a világegyetem Urának nagy elégedettséget szerezzek.

The Understatement of God: Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-viragok-kert-gyar-87452/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések