Az örömért, Jézus elszenvedte

"Annakokáért mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért. Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, a ki az előtte levő öröm helyett, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült."

(Zsidók 12:1-2)

(“… let us run with endurance the race that is set before us, looking to Jesus, the founder and perfecter of our faith, who for the joy that was set before him endured the cross, despising the shame, and is seated at the right hand of the throne of God.”

Hebrews 12:1-2 (ESV))


Suttogva jön. Egy kimondott gondolat a tömegben. Mit tegyünk ezzel az emberrel, aki királynak mondja magát? Két szó visszhangzik, átúszik a tömeg moraján, hogy feleméssze az összegyűlt emberek tengerét:

"Feszítsd meg őt!" (Márk 15:13-14)

A hangzavar fokozódik, és az indulatok felforrósodnak. Ez a szelíd szemű férfi azt állítja, hogy ő a Messiás. Azt ígéri, hogy megmenti Izraelt, hogy vezeti népét. De nem adta meg a tömegeknek azt a változást, amiről azt hitték, hogy eljön. Ehelyett élő vízről beszél (János 7:38) és keskeny kapuról, amely az örökkévalóságba vezet (Máté 7:13-14). A felebaráti szeretetről és a másik orcánk odafordításáról prédikál (Máté 5:38-40).

A vallási vezetők ezt nem tűrik, és Pilátus lemondó sóhajjal enged a tömeg követelésének. Jézust halálra ítélik.

Az elítélt Vigasztalót elvezetik, a katonák pedig megkorbácsolják és kigúnyolják. Egy tövísből font korona. Egy skarlátvörös köntös. Gúnyolódás: "Üdvöz légy zsidóknak királya!" (Máté 27:29)

Aztán a kereszt. A "keresztre feszítés" azt jelenti, hogy valakit a kezei és lábai keresztre szögezésével vagy odakötésével megölnek. Azt jelenti, hogy az elítélt erejét és méltóságát megsemmisítik, megalázzák, kegyetlennül bánnak vele. 

Szögeket vernek Jézus testébe, fadarabokhoz szíjazzák. Azt mondják Neki, hogy ha Ő valóban Isten Fia, akkor le fogja magát szedni arról a keresztről. (Máté 27:39-43)

De a Fiú hallgat, légzése szaggatott, nehézkes. Függ a kereszten - nem azért, hogy bizonyítson valamit, vagy hogy lenyűgözze a tömeget. Az "előtte lévő öröm" miatt függ ott.

Milyen öröm a gúnyolódás, a zúzódások és az elhagyatottság? Miféle szeretet kényszeríti Jézust, hogy ott maradjon azon a szörnyű kereszten?

Olyan szeretet, amely kitart.

"Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, a ki az előtte levő öröm helyett / angol fordításban: "előtte lévő örömért"/, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült." (Zsidók 12:2)

Az előtte álló örömért elviselte a fájdalmat, a megaláztatást és a magányt, mert tudta, hogy áldozata révén örökké Istennel élhetünk. Jézus értünk szenvedett, hogy megfizesse az árat mindenért, amit rosszul tettünk vagy valaha is rosszul fogunk tenni. Elvette a büntetést, amit megérdemlünk, olyan kínokat átélve, amilyeneket még soha nem tapasztaltunk és soha nem is fogunk, ha Őbenne van a megváltásunk. Krisztusban egyszer és mindenkorra helyreálltunk Istennel.

Jézus irántunk érzett szeretete kényszerítette Őt, hogy elviselje a keresztet, és képessé tesz minket arra, hogy elviseljük a saját nehéz helyzetünket. Megváltónk együtt érez velünk, mert Ő is átment a szenvedésen és a halálon, és a másik oldalon jött ki. Nekünk is biztos reményünk van arra, hogy kijutunk a másik oldalra, mert Jézus már előttünk járt.

Képzeld el ezt a pillanatot: Jézus az égre emeli a szemét, felületesen lélegzik. A tüdejében maradt levegővel kiengedi a lelkét (Máté 27:50). Elvégeztetett. Utat teremtett számunkra, hogy megbékélhessünk Istennel. Öröm vár mindenkire, aki hisz benne.


Szavakkal nem lehet leírni, hogy Jézus min ment keresztül, hogy megmentsen engem. Fel sem tudom fogni azt a sötétséget és fájdalmat, ami rá nehezedett, azt a súlyt, amit Ő cipelt. Köszönöm, Uram, hogy nekünk adtad Jézust, és hogy hajlandó volt feláldozni magát mindannyiunkért. Minden reményem Őbenne van, mert Ő értem adta életét. Köszönöm, hogy elviselte a keresztet, hogy közel kerülhessek Hozzád. Jézus nevében, Ámen.

Proverbs31 ministries / For Joy, Jesus Endured by SARAH FREYMUTH / kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések