Amikor annyira dühös vagy, hogy legszívesebben üvöltenél



„Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.”
‭‭Zsoltárok‬ ‭103‬:‭8‬ ‭





Haraggal küzdesz?




Olyan családban nőttem fel, ahol sok volt a harag, és megígértem magamnak, hogy ha én is szülővé válok, mindig türelmes és nyugodt leszek.




És aztán szülő lettem. Uhhh. Semmi sem olyan megalázó, mint látni, hogy pont azt teszed, amit megígértél magadnak, hogy soha nem fogsz.




Az elmúlt 10 év során azért küzdöttem , hogy nyugodt szülő legyek. Érzem, ahogy megemelkedik a vérnyomásom, amikor a gyerekeim azon vitatkoznak, hogy kinek a kedvenc játékával játszanak, ki kapta a legnagyobb adag pitét, vagy ki ülhet anyu ölébe az esti mese alatt.




"Csak halkabban!" Mondom néha ... feltűnően emelt hangon. A képmutatásom mindenki számára nyilvánvaló.




Anyukabarátaim megveregetik a vállamat, és megnyugtatnak, hogy nem én vagyok az egyetlen, amit nagyra értékelek, bár néha kevés vigasznak érzem, hogy mindenki más is küzd a haraggal. Nem csak a szülők (és a gyerekeink). Úgy tűnik, az egész világ dühös lett.

Kultúránk az elmúlt években egyre hangosabbá és dühösebbé vált: Akár a hírekben, akár a szószék mögött, a dühös hangok általában a figyelmünk középpontjába kerülnek, és a maró hangnem látszólag megnyeri a vitát.




De vajon a harag Jézus útja?




Néhány évvel ezelőtt, amikor az evangéliumokat és az 1. Korinthusi levél könyvét olvastam, hogy felfedezzem Jézus szeretetét, rájöttem, milyen gyönyörűen testesíti meg Jézus azt az igazságot, hogy a szeretet „Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.”

‭‭1Korinthus‬ ‭13‬:‭5‬ ‭




Amikor Jézus emberi testet öltött, megtapasztalta az emberi érzelmek teljes spektrumát, beleértve a haragot is. De haragja igazságos volt, mindig azok ellen irányult, akik visszaéltek a gyengékkel és ártatlanokkal. Jézus felháborodott azokon a tanítványokon, akik megakadályozták, hogy az emberek eljussanak hozzá (Márk 10:13-16); ledöntötte a templomi kereskedők asztalát, akik túl sokat kértek az áldozatokért, megnehezítve ezzel az emberek számára az Isten imádását (Máté 21:12-17). Jézus haragja az Atya haragját tükrözte: ez az erős érzelem szeretetből és gyengédségből született azok iránt, akiket Ő teremtett.

Egy zsoltáros így magyarázza: „Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.”

‭‭Zsoltárok‬ ‭103‬:‭8‬ ‭

Mennyei Atyánk nem kiabál velünk, amikor elfelejtjük elolvasni a Bibliát; nem ostoroz, és nem veszíti el az önuralmát akkor sem, amikor nem engedelmeskedünk neki. Ő irgalmas és kegyelmes. És amikor a Biblia során mégis megharagszik, az mindig a jó iránti szeretetének és a gonoszsággal szembeni igazságos ellenállásának a tükörképe.




Ezzel szemben a mi haragunk gyakran önzésből, büszkeségből és türelmetlenségből fakad. Kirohanunk azokra, akik kellemetlenséget okoznak nekünk (például a sofőrre, aki elénk vág a dugóban), vagy azokra, akik ellentmondanak nekünk (például a szomszédokra, akiknek a politikai nézetei eltérnek a miénktől). És sajnos gyakran durván cselekszünk, amikor a harag irányít bennünket, ami sok megbánáshoz vezet.




De Jézust nem lehet könnyen feldühíteni, mert a lényege szerint Jézus a szeretet. És mint Isten megtestesülése velünk, Jézus megmutatta nekünk az Atya szívét (1János 4:8).




Amikor úgy érezzük, hogy megemelkedik a vérnyomásunk, gyorsan jusson eszünkbe Isten saját türelmes szeretete irántunk. És fussunk Jézushoz, mennyei szószólónkhoz, és kérjük az Ő türelmes szeretetét, hogy megnyugtassa haragos szívünket.




Uram, köszönjük, hogy nem úgy bánsz velünk, ahogy bűneink megérdemlik, hanem kegyelemmel és könyörületességgel árasztasz el minket Krisztus Jézusban. Megvalljuk, hogy gyorsan haragra gerjedünk, gyakran önzésünkből és büszkeségünkből. Bocsáss meg nekünk, és formáld szívünket a Te irgalmaddal és szereteteddel, ahogy ma másokkal szemben válaszolunk. Jézus nevében, Ámen. 





Forrás:

When You Feel So Mad You Want To Roar
By
Asheritah Ciuciu
September 25, 2023
Daily Devotion
Photo: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések