A szokatlan, de tökéletes párosítások

" Örvendezzetek a reménységben, legyetek türelmesek a nyomorúságban, legyetek kitartóak az imádságban."


Róma 12:12 (CSB)

"Ó, ugyan már. Próbáld ki!" A lelkes baristára pillantva kijelentettem: "Oké, miért ne?". Megkóstoltam életem első édes és krémes tejeskávéját egy trendi csavarral - ropogós tengeri sóval - megkoronázva. Bár nem voltam biztos benne, hogy rajongani fogok érte, kiderült, hogy a párosítás igazán finom!

Mindig kellemesen meglepődöm, amikor két valószínűtlen dolog, ami normális esetben nem tartozik össze, a végén csodálatosan passzol egymáshoz.


Első pillantásra úgy tűnik, hogy a Róma 12:12 olyan szavakat és fogalmakat párosít, amelyek természetesen nem tartoznak össze: "Örüljetek a reménységben; legyetek türelmesek a nehézségben; legyetek kitartóak az imádságban." Vizsgáljuk meg együtt ezeket a szokatlan párosításokat.

Öröm + remény. 
Amikor a reményre gondolok, a bizonytalanság gondolatai is megjelennek. Reménykedni abban, hogy valami igaznak bizonyul, gyakran azt jelenti, hogy nincs rá garancia. Sőt, gyakran nem is hiszem, hogy valóban be fog következni. Így, amikor a Szentírás azt mondja, hogy egyszerre örüljek és reménykedjek, idegennek tűnik a gondolat. Nem mindig örülünk olyan dolgoknak, amiket nem tudunk irányítani - éppen ellenkezőleg, a bizonytalanság, néha egyenesen kiszívja az örömöt az életünkből.

Türelem + megpróbáltatás. 
A türelem fogalma az állhatatos kitartást vetíti elénk, a megpróbáltatás pedig nem olyasvalami, amely hosszú és elhúzódó időszakként szeretnénk, ha jelen lenne az életünkben. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor nehézségben vagyok, a türelmem gyorsan elillan. Megtervezem a menekülési útvonalat, azonnali kiutat és megoldást keresek. Hajlamos vagyok csakis a gondjaimra koncentrálni és önmagam és a nehézségeim körül forogni.

Kitartás + ima. 
Ha valami komoly horderejű kérésem van, gyakran jobban szeretem, ha Isten válasza előbb jön, mint később. A kitartás megerőltetően elhúzódónak, sőt, egyenesen kimerítőnek hangzik - mintha folyamatosan és kitartóan meg kellene jelennem Isten előtt. Már a kitartás gondolata is lefárszt.

De az évek során, minden egyes ilyen párosításnál Isten lassan megmutatta nekem, hogy mindegyiket rosszul értelmeztem. Amikor az örömteli reménységről, a megpróbáltatásban való türelemről és az imádságban való kitartásról van szó, nem azon van a fókusz, hogy ezek a cselekedetekből mit nyerek, hanem ezek a párosítások mit végeznek el bennem.

Ha örömünk van, miközben várjuk, hogy Isten cselekedjen, az megmutathatja másoknak a mi megbízható Istenünket.
A nehézségekben tanúsított türelem fejleszti hitünket és empátiánkat, és lehetőséget ad számunkra, hogy bátorítást nyújtsunk másoknak, akik szintén megpróbáltatást élnek meg.

Végül, az imában való kitartás megtanít minket arra, hogyan bízzunk meg teljesen Istenben. Ez sokkal mélyebb szintre emeli a Vele való kapcsolatunkat, mint egy hosszú imalista elsorolása, amely a "adj nekem" és az "áldd meg őket" imákat tartalmazza.

El tudjuk-e fogadni a reménységet, mely megtanít bennünket arra, hogy az örömöt válasszuk? Tudjuk-e elfogadni a nem kívánt megpróbáltatásokat, amelyek türelmet és állhatatosságot követelnek tőlünk? És vajon szívünk vágyait szavakba öntő imáink motiválnak-e minket a kitartásra, átformálva minket, hogy még inkább Krisztushoz hasonlóvá váljunk?

Reménységben: örömmel várakozzunk.
A nehézségekben: türelmesen tartsunk ki.
Imádságban: kitartóan hordozzuk kérésünket Isten előtt.

Legyen célunk, hogy elfogadjuk és gyakoroljuk ezeket a szokatlan párosításokat az életünkben.

Mennyei Atyám, segíts, hogy elfogadjam mindazt, amit Te próbálsz megtanítani nekem arról, hogy reményemet és bizalmamat beléd helyezzem - imádságos türelemmel és örömteli várakozással tekintsek arra, amit Te teszel bennem és általam. Jézus nevében, Ámen.


Forrás: Proverbs31 devotions, Unexpected but Perfect Pairings, SEPTEMBER 29, 2023 by Karen Ehman.
fotó: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések