Zavartalanul élni a kapcsolatainkban

"Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától." Péld.17:9

Egy marék homokban körülbelül 400.000 homokszem van. Ha 85 évig élsz, és naponta körülbelül egy tucat emberrel érintkezel, akkor életed során ennyi emberrel találkozol.

Ha belegondolunk, ez csak egy maroknyi a 7,8 milliárd emberből, akik mind itt vannak a Földön. Ennyi ember között a bolygón, miközben pörgünk a világegyetemben, biztosan akad néhány olyan barát, aki egyszer cserbenhagy minket. Mit tegyünk, amikor ez megtörténik?

A kapcsolatok trükkösek lehetnek. Egy dolog közös bennünk, hogy mindannyian sok kapcsolat között egyensúlyozunk. Mit teszel tehát, ha a dolgok félresiklanak valakivel, akit barátodnak tekintesz?

A remény terv nélkül csak egy kívánság. Ne kívánj jobb kapcsolatokat; legyen terved arra, hogy mit tegyél, ha ezek a kapcsolatok nehézzé válnak. Ha van cselekvési tervünk a kapcsolati nehézségekre, az az egyik módja annak, hogy elősegítsük a szeretetet, ahogyan a Példabeszédek 17:9 mondja: "Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától."

Íme egy gyakorlat, amit akkor csinálok, amikor valaki szavai vagy tettei rosszul esnek nekem. Felteszem magamnak ezt a három kérdést:

Mi a legnagyvonalúbb magyarázat arra, amit tesz?
Mi a legreálisabb magyarázat arra, amit tesz?
Mi a legoptimistább magyarázat arra, amit tesz?

Válaszolj erre a három kérdésre magadnak alázattal és őszinteséggel, és máris lesz egy fantasztikus terved a helyrehozásra, ahelyett, hogy elsüllyesztenéd azt az értékes kapcsolatot, amiben épp benne vagy.

Mi a legnagyvonalúbb magyarázat?

Nehéz nagylelkűnek lenni a gondolataiddal, amikor az érzéseid mélyen megbántódtak. Értem én. Mindannyiunkkal megtörténik. Kérd Istent, hogy segítsen neked nagylelkűbb, becsületesebb magyarázatot találni a furcsa és bántó viselkedésre, gonosz szavakra, pletykákra vagy más sérelmekre, amelyek az utadba kerülnek.

Tartsd ezt észben - a gonosz arra törekszik, hogy elterelje a figyelmedet, mint a pusztulás célja felé vezető eszköz. (János 10:10)

A gonosz a figyelemelterelésből táplálkozik, és a figyelemelterelés olyan a kapcsolatnak mint az egészségtelen szénhidrát. Állítsd a figyelemelterelést diétára a legbőkezűbb gondolatokkal és feltételezésekkel, amelyeket a barátod baklövése mögötti indítékokkal kapcsolatban fel tudsz hozni, azáltal, hogy megtalálod a legbőkezűbb magyarázatot, ami eszedbe jut. Talán azt hitte, hogy segítőkész. Talán a seb, amit okozott, valójában az aggodalom kifejezésének sikertelen kísérlete volt.

Mi a legreálisabb magyarázat?

A legtöbb ember okkal tesz meg dolgokat. Ez lehet egy buta ok, egy azonosítatlan elfogultság vagy egy egyszerű félreértés. Tegyük félre egy pillanatra a fájdalmakat, és tegyük fel magunknak a kérdést: Mi történt valójában? Mi volt a legvalószínűbb oka ennek a félreértésnek, és miért hangzott el vagy ismétlődött meg a nem kedves szó? Volt-e a háttérben bizonytalanság vagy kapcsolati versengés érzése?

Ha előálltunk néhány reális, őszinte és szenvtelen magyarázattal, akkor elvégezhetjük a nehéz munkát, amely ahhoz szükséges, hogy megtaláljuk a továbblépéshez szükséges utat. A kegyelem sosem tűnik igazságosnak, amíg nincs rá szükséged.

Mi a legoptimistább magyarázat?

A legoptimistább magyarázat az előretekintő, legközelebbi megközelítés, amelyet a Szentírás elég sokat emleget. Gondoljunk Péterre, aki, miközben a kakas kukorékolt, tagadta, hogy hallott volna Jézusról. (Lukács 22:60) Nem sok idő telt el, mire Jézus Pétert sziklának nevezte. (Máté 16:18) Az ok egyszerű: Jézus azt látta, hogy Péter mivé válik, nem pedig azt, hogy ki volt.

Talán mi is megtehetjük ugyanezt. Gondolkodjatok el azon, hogy milyen lehet a kapcsolatunk egy bizonyos ponton a jövőben. Válassz egy irányt a kapcsolat jövőjére nézve; tűzz ki egy célt, és mutass folyamatosan ebbe az irányba.

Pál azt mondta barátainak az 1Korinthus 13:13-ban, hogy csak néhány dolog lesz, ami minden mást túlél: a hit, a remény és a szeretet. Ne hagyd, hogy a megoldatlan konfliktusok eltérítsenek a hitedtől, megfosszanak a reménységedtől, vagy akadályozzák a szeretet adásának és elfogadásának képességét. Ehelyett legyen egy terved arra, hogy a konfliktust néhány új és más szemszögből értsd meg, és olyan szeretettel és kegyelemmel vezess, amilyet szeretnél kapni.
 

Urunk, a Te segítségedet kérjük, hogy a szeretetet elősegítsük az életünkben, hogy nézeteltérések vagy sértett érzések nélkül, zavartalanul élhessünk. Adj nekünk erőt és alázatot, hogy nagylelkűek, reálisak és optimisták legyünk mások szándékait illetően, és segíts, hogy úgy halmozzunk el kegyelemmel másokat, ahogyan Te is oly bőségesen elhalmoztál minket. Jézus nevében, Ámen.

Proverbs 31 Ministries / Bob Goff / Living undistracted in our Relationships
Kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések