Szabadság a nyomasztó összehasonlítástól


Az Úr javamra dönti el ügyemet. Uram, örökké tart szereteted. (Zsoltárok 138: 8a)


Amikor a férjemmel többszörös vetélés fájdalmát dolgoztuk felvelsőszülöttünk után, azonnal ráébredtem, hogy a családunk nem olyan, mint más családok.

Az emberek folyamatosan kérdezték, hogy hogyhogy “csak” egy gyerekünk van, és nagyon küszködtem azzal, hogy mit válaszoljak. Mindeközben a barátaim már a harmadik gyermeküket várták, én a  meddőségemmel küszködtem.

A legközelebbi barátomnak, Laurának, már két gyermeke volt, és a férjével várni szerettek volna még, mielőtt lenne nekik még egy. De amikor átmentem hozzájuk egy délután, könnyel teli szemekkel nézett rám.

“Ann”. Nem is köszönt. A férje fájdalmas arckifejezéssel ült a szoba túloldalán, és a másodperc töredéke alatt tudtam, mit fog mondani. “Babát várunk".

Nagyon hosszan és erősen öleltük egymást könnyek között. Tudta, hogy ez a hír sokba fog nekem kerülni. Tudta, hogy mennyire szerettem volna még egy gyereket - és ők mennyire nem tervezték be ezt. “El akartam neked mondani személyesen, hogy… hogy mennyire sajnálom. Azt kívánom, bárcsak te lennél, Ann,” a fülembe suttogta. “Annyira izgatott vagyok ezért a gyermekért, de nem akarlak megbántani.”

Örültem nekik? Próbáltam. De a saját hiányérzetem – és az igazságtalanság ebben az egészben – elnyomta az örömömet.

Miért áldotta meg az Úr barátainkat egy gyerekkel, amikor Michael és én még egy gyerekért kiáltunk? Miért könnyű Laurának és miért olyan nehéz nekem? Mi történt?

Ezek az összehasonlító kérdések gyakran kitöltik életünket: Hogyan lehet ő egészséges, amikor én egy krónikus betegséggel küzdök? Miért van neki biztos munkája, amikor engem a szorongás teljesen megakadályoz, hogy működjek a mindennapokban? Ő miért házas és én miért nem? Miért nem lehet jobb munkám, mint neki? Miért olyan könnyű az ő élete, amikor az enyém olyan nehéz?

Az összehasonlítás akár a saját szívünkből, akár mások szájából a legtöbbünk számára napi valóság, és mély fájdalmat okozhat. Különösen akkor, ha mások megkapják amire vágyunk, az összehasonlítás hangja finomam, de zavaró hazugságokat kezdhet beleszőni Istennel való kapcsolatunkba – hogy talán jobban szeret másokat, mint minket, vagy hogy jobban hallgat másokra, mint ránk.

De barátom, azok a hazugságok, amelyek megpróbálják ellopni a békédet, nem az igazság. Isten munkálkodik az életedben, és a veled kapcsolatos tervei és céljai egyedülállóak és fontosak. A Biblia kijelenti: " Az Úr javamra dönti el ügyemet. Uram, örökké tart szereteted." (Zsoltárok 138: 8a)

Így hát a döntés rajtunk áll, hogy hagyjuk-e, hogy az összehasonlítás hazugságai szorongásban és félelemben tartsanak bennünket – vagy az Úrra nézünk, hogy céljaink megvalósuljanak, és hogy identitásunk biztonságban legyen Őbenne.

Ezt úgy tehetjük, hogy szívünket az Igében alapozzuk meg, és úgy döntünk, hogy Krisztus szeretetére és jóságára összpontosítunk. Még az előttünk álló nehézségek ellenére is, Isten Igéje felszabadít bennünket az összehasonlítás alól, amikor ráébredünk, hogy egyedülállóan az Ő céljaira lettünk teremtve, és Ő mindent a javunkra tesz: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." (Róma 8:28)

Az Úr meghallgat téged. Ő lát téged. Még ha az élet nem is úgy alakul, ahogy vártad, Isten jót és békét biztosít számodra.

Ő nem felejtkezett el rólad.

Uram, segíts, hogy a Te békédben járjak még akkor is, ha mások megkapják, amire vágyom. Óvj meg az összehasonlítástól, és segíts, hogy Rád nézzek célom és identitásom megtalálásában. Jézus nevében, Ámen.







Megjegyzések

  1. Köszönöm! ❤️❤️❤️

    VálaszTörlés
  2. Nemrég én is elvesztettem egy várva várt babát. Mindent elterveztem és olyan boldog voltam majd miután elvetéltem összetört bennem minden. Nem találom az utamat és nehezen kapcsolódóm Istenhez. Sokszor felhozta bennem ezt az igeverset, hogy “akik szeretik Őt azoknak minden a javukra válik” mégis nehezen gondolok a jövőre, nem is merek arra gondolni, hogy vajon újra teherbe esek e?! Megpróbálok minden napot csak valahogy túlélni és reménykedem, hogy lassan majd könnyebb lesz.
    Kérem, hogy imádkozzatok értem, hogy Isten tegyen csodát az életemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádkozom érted és kérem Mennyei Atyánk áldását Rád!

      Törlés
    2. Tudom mit érzel. Engem 3 vetélés és 1 méhenkívüli terhesség után ajándékozott meg az Isten 2 csodálatos gyermekkel. Az elsőt hihetetlen örömmel vártam, nagyon boldog voltam és mikor elvesztettem olyan üres voltam belül, hogy úgy éreztem, ha leejtenének bennem egy követ, akkor kongana. Még soha nem értem meg olyan mélységet. Isten nekem sokszor egy-egy élethelyzetben mikor már majdnem "fuldokoltam" a fájdalomtól vagy megaláztatásoktól, és úgy éreztem nem bírom tovább, akkor nyújtott nemegyszer "mentőövet". Hidd el, könnyebb lesz és fogod még a karjaidban tartani a gyermeked. Együttérzek veled és imádkozok érted. Bízzál!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések