Hogyan kerülhetek közelebb Istenhez?

 

Azután így szólt mindnyájukhoz: "Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem.”

Lukács 9:23

Szeretnél közelebb kerülni Istenhez, de nem tudod miként tehetnéd ezt meg?

Ha most attól tartasz, hogy hosszú, fárasztó listát fogok felsorolni neked, hogy ezt hogyan érhetnéd el, ne félj, nem ez fog történni. Amikor közelebb szeretnék kerülni Istenhez, és egy bensőségesebb kapcsolatra vágyom vele, akkor egyszerűen megkérem Őt, hogy újítson meg engem, és formáljon a Biblia versei által azzá a nővé, akivé a tervei szerint válnom kell, valamint elhatározom, hogy történjék bármi, mindenképpen követni fogom Őt.

Mindez segít, hogy közelebb kerüljek Istenhez, az elhatározásom és hozzá fordulásom egyre mélyebben formál engem.

Lukács evangéliumának a 9. fejezetének a 23. versében Jézus így szól a tanítványaihoz: „Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem.”

Talán, első olvasatra furcsának tűnhetnek ezek a szavak. Hiszen tanítványai már mindent hátra hagytak, hogy Jézust követhessék. Hiszen maguk mögött hagyták a:
Családot. Barátaikat. Megélhetésüket. Az otthonuk kényelmét.

Mégis a mai igeversünkben Jézus rávilágít arra, hogy követése ennél sokkal többet jelent. A tanítványoknak nem csak bizonyos dolgokat kellett feladniuk, hanem teljesen át kellett adniuk életüket Krisztusnak. A terveiket, az időbeosztásukat, és még az életüket is.
Lehet, hogy úgy tűnik, hogy Jézus túl sokat kért, de mivel a tanítványokban ott volt a vágy, hogy szorosan Vele járjanak, olyan mély közösséget tapasztaltak meg Jézussal, mint senki más:


A keresztre feszítése előtt együtt fogyasztották el vele az Úrvacsorát. (Lukács 22:12-20)

Jézus mélyen megalázta magát, és megmosta a lábaikat. (János 13:1-17)

Jézus, a feltámadása után együtt vacsorázott velük. (Lukács 24:36-43)


Az elsők között lehettek, akik megtapasztalták Isten Szent Lelkének a kiáradását. (Ap.csel. 2:1-4)


Nem csak az örök élet reménységében örvendezhettek, hanem abban a kiváltságban volt részük, hogy egy közeli, bensőséges kapcsolatban lehettek Jézussal már itt a Földön is.

Kaphattak volna ennél szebb ajándékot?

Nekem is ez a szívem vágya, amikor az Úr elé járulok. Kapcsolatot keresek. Közösségben szeretnék lenni vele. Bensőségre vágyom. Nem csupán a távoli mennyei élet reménysége után áhítozom, hanem most, a mindennapokban éhezem a jelenlétét.

Épp ezért vagyok hálás Jézus meghívásáért, amit a Lukács 9:23-ban megfogalmaz. Hiszen ez az invitálás nekünk is szól. Velünk is egy szoros közösséget szeretne kialakítani Jézus. Ez azt jelenti, hogy nekünk is meg kell tagadnunk önmagunkat, fel kell vennünk a keresztünket és így kell követnünk Jézust.

Tudom, hogy az „önmagunk megtagadása és a kereszt felvétele” furcsának és megfoghatatlannak tűnik elsőre. A gyakorlati életben számomra ez azt jelentette, hogy félretettem régi berögződött szokásaimat, hogy helyet készíthessek a szívemben a lelki növekedésemnek. Ez azt is jelentette, hogy megértettem, a keresztény élet nem arról szól, hogy kipipáljuk a „jó keresztény elvárási listáján” lévő dolgokat: Gyülekezetbe járunk. Bibliát olvasunk. Nem káromkodunk. Kedvesek vagyunk. Imádkozunk. Adakozunk a szegényeknek.

Számomra azt jelentette, hogy életem minden egyes területének irányítását igyekeztem átadni Istennek. Azt jelentette, hogy felhagytam egy időre a TV nézést. Reggel első dolgom az lett, hogy Vele időt töltöttem, és nem az interneten szörfözgettem. Isten még a káros étkezési szokásaimra is rávilágított. Minden egyes felismerés, és ezekben az engedelmesség azt fejezte ki, hogy egyre szorosabban, bensőségesebben szeretnék Jézussal élni.
Nem tudom, hogy a te személyes életedben mit jelent Istent követni teljes szívvel és átadással. De azt tudom, hogy ha az a vágyunk, hogy Istennel egyre szorosabban járjunk ebben az évben, akkor el kell határolódnunk mindazoktól a dolgoktól, melyek elvonják figyelmünket Istenről. Félre kell tennünk mindazt, amelyben nagyobb örömünket leljük, mint magában Istenben.

Kérjük Istent, hogy mutassa be életünk azon területeit, melyek távolt tartanak bennünket attól, hogy Vele szorosabban járhassunk. Jézus el tudja végezni bennünk, hogy meg tudjuk tagadni önmagunkat.

Mert Jézussal megvalósuló mély közösség minden áldozatot megér.


Uram, kérlek mutasd meg nekem, melyek azok a dolgok, melyek gátolják, hogy veled szoros közösségben járhassak. Munkáld ki bennem, hogy ezeket a dolgokat eléd hozhassam, és átadhassam neked. Az a vágyam, hogy egyre bensőségesebb kapcsolatban élhessek veled. Átadom életem minden területének irányítását neked. Jézus nevében, Ámen.









(Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotional, Lysa TerKeurst: How Can I Grow Closer To God? https://proverbs31.org, fordítás:csendespercek, fotó: pinterest)

Megjegyzések

  1. Ebben is segíts Istenem! Vonj közelebb magadhoz, nagy kegyelmedből, Szent Fiad érdeméért! ÁMEN

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések