A döntés a kezemben van

Nehéz légzéssel küszködtem. Vasárnap este volt, egy nehéz hét állt előttem, és aggódtam a rám váró feladatok súlya miatt.

Miért nem tudok levegőhöz jutni?! Mintha a testem jelzéseket küldött volna, hogy nagy a gond. Azon gondolkodtam, vajon mi az, ami ennyire aggaszt? Keresztbe font karral ültem, és imádkoztam. Elkezdtem megvizsgálni az elmúlt időszakom gondolat meneteit. Valami feltűnt. Egy apró hazugság árnyékolt be mindent.

A következő gondolatspirálba estem újra is újra bele: „Mi fog történni, ha nem sikerül megcsinálnom? Mi van akkor, ha nem én vagyok az alkalmas erre a munkára? Ha ezek a gondolatok határozottan megfogalmazódtak volna bennem, akkor az alábbi igazsággal győztem volna le őket: Isten a legkevésbé alkalmasakat választja a munkához, hogy övé legyen a dicsőség. Nem kell tökéletesnek lennem.

Azonban ez a gondolat fel sem tűnt mindaddig, még egy örvényben nem találtam magam, és a testem nem üzent a szorongásos tüneteim által.


Hányan szenvedjük végig a napot, szorongással megterhelve? Sokunknak problémás körülmények vagy emberek körül kavarognak a gondolataink.  Másoknak a szorongás végigkíséri a háttérben az életét, és már fel sem tűnik számukra, hogy minden élethelyzetükben jelen van. (Gondolat menetekről beszélek, és nem pedig a szervezet működésében zajló folyamatok kémiájáról. Gyógyszer és lelki gondozás segítenek ekkor, hogy a fejünket kidugjuk az áramló vízből, és levegőhöz jussunk annak érdekében, hogy a szorongásunkat kiváltó okokat kezelni tudjuk.)

Az ellenség apró kérdéssel kísért bennünket: „Mi lesz ha?” Ezekkel a rövid kis szavakkal a képzeletünket össze-vissza csapkodja, sötét jövőt tárva elénk.

A szorongás kérdi: „Mi lesz ha?” „Mi lesz ha ezt a személyt is közel engedem, és úgy fog manipulálni mint az előző barátnőm, akiben megbíztam?” „Mi lesz ha megcsal a férjem?” „Mi lesz ha hirtelen, tragikusan meghal a gyermekem?” „Mi lesz ha a főnököm úgy dönt, hogy nincs már rám szükség?”

Persze az aggódásnak bizonyos mértéke egészséges, ilyenkor az agyunkba jeleket küld, hogy féljünk a veszélyes helyzetekben, mint például, hogy a forgalomra figyeljünk amikor átkelünk az úttesten.

A szorongó gondolatok azon csoportjával van gond, amely egy gondolat örvénybe sodor bennünket, mikor már az érzelmi reakciónk bizonyos dolgokra nem racionális és értelmes választ adnak, mert az agyunk leterhelt.

Állandóan újabb és újabb dolgok miatt aggódunk, mintha ez felkészültté tenne bennünket a ránk váró események kezelésére. Ilyenkor elfelejtjük, hogy van egy Istenünk, aki gondoskodni fog rólunk ma, a jövő héten, és 20 év múlva is, még akkor is ha a legijesztőbb rémálmunk válik valósággá.

De van egy jobb megoldás az aggódás helyett. Mert mindig dönthetünk. Isten ígéretei reményt adnak nekünk minden körülményben. Ő minden gondunkat, (ha máskor nem, a mennyben) mindenképpen meg fogja oldani.

Pál bizonyságot tett erről az igazságról, és azt is megmutatta miként tudunk megszabadulni az aggasztó gondolatainktól:

Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt.

És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.

Továbbá, Testvéreim, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok. (Filippi 4:6-8)




Egy pillanatra tekintsünk rá az egyik kijelentésre: „amik csak igazak, … azokról gondolkodjatok.” Legtöbbször azok a gondolatok húznak le bennünket, amelyek lehet, hogy sohasem fognak megtörténni.

Az igazság a leghatalmasabb fegyverünk az ellenség ellen, „mert ő hazug és a hazugság atyja.” (János ev. 8:44) Tehát harcolj az igazsággal, - a valósággal az ellenséggel szemben.

Amikor engedjük, hogy gondolataink irányítás nélkül csapongjanak az aggódás és a félelem csapdájában, akkor vagy tudatosan vagy tudatlanul próbáljuk átvenni azt a szerepet, amit egyedül a mindent tudó Isten tud betölteni. Ilyenkor elfelejtjük, hogy tulajdonképpen milyen jó hír az, hogy Őnála van az irányítás, és nem nálunk.

A változás időnként nehéz, és lassú is lehet, de mivel Krisztusban új teremtmények vagyunk, megkaptuk az Ő Lelkét, hogy az igazságot választhassuk. A gondolataink megváltoztatása lehetséges. Fogjuk a fejünkben csapongó gondolatokat, megfosztjuk őket az erejüktől, és igazsággal töltjük meg őket. Nincs az megígérve, hogy a legnagyobb félelmeink ne következzenek be, mert időnként bekövetkeznek. De ekkor is Isten az örök reménységünk mellettünk áll, és kivezet bennünket a szorongás és aggódás csapdájából.


Dönthetek úgy, hogy átadom a félelmeimet Istennek.


„Ha meg szeretnénk állítani a mérgező gondolatok spirálját, akkor észre kell vennünk a bennünk, körülöttünk zajló folyamatokat, védekező választ kell adnunk, megcímezve azokat a hazugságokat amelyeket Istenről gondolunk, Igazságokkal, melyek a lefelé húzó gondolat spirálon megállítanak bennünket.”

ELSŐ LÉPÉS

Egy üres lap közepére írd le, azt az érzést vagy érzelmet, ami éppen benned van.

Ez lehet pozitív vagy negatív.

Ilyesmiket írsz valószínűleg a papírra:

* szorongó

* békés

* leterhelt

* mérges

* ijedt

Bármit is érzel, írd le.

Karikázd be ezt a szavat, majd írd köré azokat a dolgokat, amelyek kiválthatják a leírt érzésedet. Olyasmire gondoltam, mint például: „sok a szennyes”, „munka”, „gyerekek”, „pénzügyi nehézségek”

Kisebb kört rajzolj ezen kiváltó tényezők köré, és húzz egy vonalat mindegyiktől, összekötve őket a nagy körrel. Tedd ezt mindaddig, míg minden lehetséges kiváltó okot felsoroltál.


MÁSODIK LÉPÉS

Beszélj Istennel róla. Imádkozz, a lapot a kezedben tartva, végigmenve minden egyes tényezőn, amit leírtál. Mondd el Istennek. Kérd meg Őt, hogy mutassa meg számodra, milyen téves gondolatok kavarognak benned Istenről vagy magadról.

Készen állsz a továbblépésre?


HARMADIK LÉPÉS

Mi a visszatérő séma, gondolat a körökben? Olyan dolgok miatt aggódsz, amelyeket nem tudsz irányítani?

Mérges vagy, mert lekezeltek?

Elégedetlen vagy, mert bizonyos dolgok számodra nem elérhetőek?

Étel, szex, szórakozás vagy pénz leuralja a gondolataidat?

Önmarcangoló gondolataid vannak?




Miért kértem, hogy megcsináld a fenti feladatsort?

Azért, mert szerettem volna, hogy fehéren-feketén meglásd, hogy a gondolataid milyen képet festenek Istenről, legyenek azok igazak vagy hamisak.





Amikor Izráel népe vándorlásának történetét vizsgáljuk, Mózes V. könyve 2:2-3-ban azt olvassuk, hogy Isten a következőt üzente a népnek Mózesen keresztül: „ Elég sokáig kerülgettétek ezt a hegyet, forduljatok észak felé! „


Más szóval? Elég az elég!

Képzeld el, hogy Isten hasonlót mond neked is: Elég már a sok gondolat spirál hazugságokból, melyeket elhittél és elég abból, hogy megtévesztő gondolatok rabságában élsz. Itt az ideje, hogy változz! Az Izráel népéhez hasonlóan, neked is egy döntéseden múlik az egész.


Ha döntöttél, és szabadságra vágysz, akkor készülj arra, hogy egy harc vár rád. Ezt komolyan mondom. Az Írás arról beszél, hogy van egy ellenségünk, a Sátán, a hazugságok atyja, akiben nincs igazság. Az a célja, hogy raboljon, öljön és pusztítson. Ő el akarja rabolni az örömünket, ki akarja iktatni a reménységünket, meg akarja semmisíteni Isten életünkre vonatkozó tervét. De Isten nem hagy bennünket magunkra! A legnagyobb fegyvere számunkra, amellyel felvehetjük a harcot, és ami a világ szemében nem sokat ér, az egy világot megrengető erő. Erről az erőről Apostolok cselekedeteinek 16. fejezetében olvashatunk, amikor Pált és Silást börtöne zárták.

Olvasd el: Ap.csel.16:16-34


RAGADJ MEG MINDEN GONDOLATOT

 Az egyik szorongó gondolatodat írd le.

Mi ez a gondolat?

Most pedig analizáld a gondolatot:

Igaz?

Tedd meg a következő lépést, és gondold át, hogy Istennek mi a válasza erre a gondolatra?

(Mit mond a Biblia, mit mond egy számodra hiteles, Istent követő ember?)

Ezután döntened kell: elhiszed a hazugságot, vagy hiszel-e Istennek?




Mert igaz, hogy ebben a világban élünk, de nem úgy harcolunk, ahogyan az emberek szoktak.
A mi fegyvereink különböznek a közönséges fegyverektől! Ezekben Isten ereje működik! Le tudunk rombolni velük minden büszke erődítményt, amit az ellenség azért épített, hogy Isten megismerését akadályozza.
Igen, lerombolunk minden emberi okoskodást és vitatkozást, és foglyul ejtünk (megragadunk) minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen a Krisztusnak.
II. Korinthus 10:3-5







(Forrás: P31 Online Bible Studies, Getting out your head, Week1)
Fotó: pinterest.com



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések