Harcolj, menekülj vagy nézz szembe vele

"Nektek nem is kell majd harcolnotok, csak veszteg állnotok és néznetek, hogyan szabadít meg benneteket az ÚR. Ne félj, és ne rettegj, Júda és Jeruzsálem! Holnap vonuljatok ellenük, mert veletek lesz az ÚR!"

2 Krónika 20:17

Felsóhajtottam, ahogy egyedül ültem a munkahelyem előtt parkoló autómban. A túlterheltség és a kimerültség érzése az üléshez szegezett.
Ötven-hatvan órás munkahetek váltak számomra a normálissá. Még ennyi munkaóra mellett is anyagi gondokkal küzdöttem. Ami még rosszabb volt, az a bűntudat, amiért ennyire túlterheltnek éreztem magam. Hálásnak kellene lennem, hogy egyáltalán van munkám. Csak túl kellene lépnem rajta. Minden rendben van ... igaz?
Az igazság az volt, hogy nem volt minden rendben. A hétfő reggeli lelkesítő beszélgetések magammal az autóban hamarosan háborúvá váltak a fejemben. Nem tudtam, hogyan küzdjek meg a problémámmal, vagy hogyan meneküljek el előle. Tanácstalan voltam.
Elkeserítő, ha kimerültnek érzed magad, és azt gondolod, hogy nem ennek kellett volna az én történetemnek lennie. Akár az orvosi jelentésről van szó, amiről sosem gondoltuk volna, hogy megkapjuk, akár egy olyan kapcsolat végéről, amiről azt hittük, hogy örökké tart, vagy talán a munka, amiért olyan keményen dolgoztunk, és ami nem úgy alakul, ahogy vártuk, gyakran nem tudunk elmenekülni a háborúk elől, amik magunkban és körülöttünk dúlnak. Mégis azt kívánjuk, bárcsak elbújhatnánk, ahelyett hogy szembenéznénk velük.
Hála Istennek, Isten adta nekünk Jósafát király gyönyörű történetét, amely segíthet megtanulni, hogyan kezeljük a problémáinkat az Ő módján.
A 2 Krónika 20. fejezetében találkozunk Jósafáttal, Júda királyával. Éppen akkor kapta a hírt, hogy egy hatalmas sereg érkezik, hogy elpusztítsa őt és népét.
Jósafát így könyörgött az Úrnak: "...nincs erőnk ezzel a nagy tömeggel szemben, amely ellenünk támad. Nem tudjuk, mit tegyünk, csak rád tekintünk."
Isten szelíd válasza megnyugtatta a király háborgó szívét: "Nektek nem is kell majd harcolnotok, csak veszteg állnotok és néznetek, hogyan szabadít meg benneteket az ÚR. Ne félj, és ne rettegj, Júda és Jeruzsálem! Holnap vonuljatok ellenük, mert veletek lesz az ÚR!" (2 Krónika 20:17)
Isten törődik a biztonságunkkal és jólétünkkel, és gyakran biztosít menekülési lehetőséget a veszélyből; ebben a történetben azonban Isten arra hívta a királyt, hogy dicsérettel nézzen szembe a problémájával. És ahogy énekelni kezdett Isten dicsőségéről, az ellenség vereséget szenvedett (2 Krónika 20:21-22).
Isten nem azt mondta Jósafátnak, hogy küzdjön meg a problémájával, és nem azt mondta neki, hogy meneküljön; azt mondta neki, hogy nézzen szembe vele, Istennel az oldalán. A király szembenézett lehetetlen helyzetével, és dicsérettel válaszolt, mielőtt még tudta volna a végeredményt.
Azokban a pillanatokban, amikor lehetetlennek tűnő helyzetben találod magad, és nem tudod, hogy harcolj, menekülj vagy nézz szembe vele, meghívhatod Istent ebbe a térbe is. Még ha csak egy suttogásod maradt is, suttogd az Ő nevét.
Egy egyszerű döntés segített nekem szembenézni a munkámmal vívott harcban: Elhatároztam, hogy reggelente munkába menet elkezdek dicsőítő zenét hallgatni. Nem csak háttérként - hangosan énekeltem a szöveget. Nem kell, hogy tökéletes hangod legyen a dicsőítéshez. A dicséret egy testtartás, nem pedig előadás. Az a döntés, hogy minden nap dicsérettel nézek szembe, arra emlékeztetett, hogy Isten velem volt az autóban, és minden egyes nap velem jön be a munkába. Ez egyszerűbbnek hangzik, mint ahogyan mondjuk, de ha elismerjük az Ő jelenlétét, akkor észrevesszük az Ő erejét is. A mi csatakiáltásunk Jézus neve.
Ahogy elkezdünk énekelni, bízhatunk abban, hogy Isten már elkezdte a munkáját. Mire a csatatér szélére érünk, látni fogjuk, hogy az Úr már győzött.


Atyám, adj nekem erőt, hogy dicsérettel nézzek szembe ezzel a nappal. Segíts, hogy ne feledjem, ez a harc nem az enyém, hanem a Tiéd. Segíts, hogy minden helyzetben, amellyel szembesülök, Rád szegezzem a tekintetemet. Dicsőítelek Téged, Atyám, a Te jóságodért. Köszönöm, hogy legyőzted minden ellenségemet. Köszönöm, hogy biztonságban vagyok Veled. Köszönöm, hogy szeretsz engem. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/10/25/fight-flight-or-face-it
fotó:https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/10/25/fight-flight-or-face-it

Megjegyzések

  1. Csak Veled tudok Uram tovább menni! Nálad van az erő és megoldás minden problémámra, ami egyre gyarapszik, úgy érzem. Köszönöm ezt az üzenetet és áldalak Uram! Ámen

    VálaszTörlés
  2. Megyei Atyám, én édes Jézusom te ismered minden szenvedésem, hiszen mindig ott voltál velem! Áldlak és dicsőítlek téged ki velem vagy mindig.Ámen

    VálaszTörlés
  3. Uram, Jézus, Te ismered minden nehézségemet. Köszönöm, hogy itt vagy velem, átadom Neked minden terhemet. Áldalak és dicsőítelek Téged! Ámen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések