A közelség, amire vágyunk


„Ha ezt mondod: Járuljatok színem elé! – szívem így válaszol: Színed elé járulok, Uram!”
‭‭Zsoltárok‬ ‭27‬:8








Ahogy a Jézussal való utadat nézed, nem zavar néha a következetlen bensőségesség, amit érzel?


A Jézussal való mindennapi járásom során elgondolkodom azon, hogy néha miért tűnik úgy, hogy a Vele való kapcsolatom megakad, vagy miért vannak olyan időszakok, amikor nem vagyunk olyan közel egymáshoz. Ha lelassítok, és elgondolkodom azon, hogy miért lehet ez így, akkor látom, hogy az elfoglaltság, a döntés, hogy nem engedelmeskedem az Ő sugallatainak, vagy akár a szívem lezsibbadása mind hatással van a Vele való kapcsolatomra időnként.




Bár normális, hogy a kapcsolatunk dinamikus és napról napra másképp néz ki, nem akarok minden egyes új akadállyal az életemben eltávolodni Jézustól, vagy olyan hitem legyen, amely akkor bomlik fel, amikor a legnagyobb szükségem van rá.




Ezért kerestem az Urat az Ő Igéjén keresztül, és reményt találtam - a nem éppen tökéletes tanítvány, Péter életében.

Máté evangéliuma 16. fejezetében Jézus feltett tanítványainak egy kérdést: „Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti kinek mondotok engem?” Simon Péter megszólalt, és így felelt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Máté‬ ‭16‬:‭15‬-‭16‬ ‭

Jézus megerősítette Pétert abban, hogy igaza van; ez a kinyilatkoztatás egyenesen magától Istentől származik (Máté 16:17)! Ez az interakció minden bizonnyal arra késztette Pétert, hogy minden eddiginél közelebb érezze magát Jézushoz.

Később azonban Jézus felkészítette tanítványait a halálára és feltámadására, kinyilatkoztatva, hogy szenvedni fog, meghal, és harmadnap feltámad. Péter ezúttal teljesen eltévesztette az igazságot. „Péter ekkor magához vonta őt, és feddeni kezdte: „Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!”

‭‭Máté‬ ‭16‬:‭22‬ ‭

Valójában valójában Péter volt az, akit meg kellett dorgálni. Jézus azt mondta neki: „mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.””

‭‭Máté‬ ‭16‬:‭23‬ ‭

Csak elképzelni tudom, mit érezhetett Péter a nagy hibája után.

Annak ellenére, hogy Jézus fizikailag jelen volt vele, Péter mégis megtapasztalta a Megváltójával való fel- és lefelé tartó kapcsolatát. Bár Jézus állandó volt, Péter nem volt az.

Péter Jézusról alkotott felfogása hullámzott - néha pontos képet alkotott a Megváltóról, máskor pedig nem volt elég éleslátó -, Jézus azonban soha nem hagyta Pétert. A Péter iránti nagy szeretete miatt Jézus folyamatosan utána ment. Jézus állhatatossága miatt kapcsolatuk a nehéz idők ellenére is tovább mélyült, még azt is túlélték, hogy Péter megtagadta Jézust, amikor a keresztre ment (Lukács 22:54-62).




Ahogy Péter továbbra is napról napra Jézussal járt, végül megérett a hite. A korai egyháznak írt leveleiben (1. és 2. Péter) egy érett tanítványt látunk - egy olyan embert, aki már nem tért el olyan gyakran Megváltójától.




Jézus minden nap bensőséges kapcsolatra vágyik mindannyiunkkal. Ezt a bensőséges kapcsolatot úgy tudjuk keresni, hogy azt tesszük, amit a Zsoltárok 27:8-ban olvashatunk: „Ha ezt mondod: Járuljatok színem elé! – szívem így válaszol: Színed elé járulok, Uram!” Mivel Isten következetesen törekszik ránk, ennek a törekvésnek a viszonzása, állandóságot fejlesztve az életünkben, lelki érettségre vezet bennünket.




Amikor nem tapasztalom Jézus közelségét, amire vágyom, néha segít, ha felteszek magamnak néhány kérdést:




Úgy kezelem-e a Bibliaolvasást és az imádkozást, mint olyan dobozokat, amelyeket minden nap csak kipipálok?

Szándékosan figyelek-e Isten hangjára, és válaszolok-e neki?

Az ilyen kérdések feltevése segíthet nekünk, amikor a bőséges életet keressük, amelyet Jézus ígér és akar nekünk. Ha úgy követjük Istent, ahogy Ő követ minket, akkor megélhetjük a Jakab 4:8a szavait:

"Közeledjetek Istenhez, és ő is közeledni fog hozzátok"


Jézus, Te hívsz engem a Veled való kapcsolat olyan mélységébe, amelyre szívem igazán vágyik. Szentlélek, adj erőt, hogy más dolgokat félretegyek, hogy megtapasztalhassam a Veled való közelséget. Jézus nevében, ámen.







Forrás:

The Closeness We Crave
 Lynn Cowell
August 4, 2023 Daily Devotion 
Fotó: Canva.com 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések