Válts szemüveget, változtasd meg az életedet

„Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos.” Fil 4,8


Gyere, menjünk el a szemorvoshoz

Mi lenne, ha létezne egy olyan szemüveg, ami hatna arra, hogyan látod az életedet? Például, nélküle a kávé, ami a csészédben van, unalmas, íztelen. De ha felveszed a szemüveget, zamatos, mennyei illatú ital gőzölög a csészédben. Tudtad, hogy Istennél van ilyen szemüveg, ami segít fejleszteni az élet-érzékelésedet? Van bizony, és át is nyújtja neked.

Azt kapod, amit látsz
Jézusnak egyik erőteljes kijelentése így hangzik: „A tested világa a szemed. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész tested sötét.” Lk 11,34. A szemed dönti el: világosság vagy sötétség. Ha kicsit is hasonlítunk, biztosan azt szeretnéd, hogy világosság legyen benned, ezért meg kell tanulnod, hogyan tedd „éppé” a szemed – főleg, ha azelőtt olyan rossz volt, mint az enyém. A Biblia megmutatja, mit tehetsz ezért.

Irányítsd a figyelmedet
Biztosan ismered azt a játékos feladattípust, mikor egy képen meg kell találnod a hibákat. Tegyük fel, hogy van egy kertrészlet az ábrán, s a talicskának hiányzik a nyele, vagy a dongók pirosak. Csak ilyen apróságok, a lényeg az, hogy a hibákra figyelj. Hát nem ezt tesszük a való életben is? Pedig a Biblia épp az ellenkezőjét kéri. Ezt olvassuk a Filippiekhez írt levélben:
„Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos.” 4,8
Tehát, ha erről a kertrészletről van szó, ne arra figyeljünk, hogy hiányzik a talicska egyik nyele, vagy hogy a dongók pirosak (bár az érdekes lehet!), hanem gyönyörködjünk a rózsák ragyogásában, az ég kékjében, a fák eleganciájában. Ugye, egészen más érzés? Ahelyett, hogy lehangoltak lennénk, magával ragad mindaz a szépség, amit Isten nyújt nekünk! Isten azt akarja, hogy így éljük az életünket, ezt pedig akkor tehetjük meg, ha felvesszük a hálaszemüveget.

Hálaszemüveg
Nemrég hallottam egy öröm-kutatótól, hogy egy személy boldogságszintjét a hála érzése határozza meg. Nem ám a javak, nem a stresszmentesség, hanem az, hogy észrevesszük mindazt a csodát, ami körülvesz, és hálásak vagyunk érte. Ami azt illeti, mondta ez a hölgy, számos esettel találkozott, amikor súlyos depresszióból tudtak kijutni emberek azzal, hogy minden reggel azzal kezdték a napjukat, hogy kerestek 5 dolgot, amiért hálásak lehetnek. Mit szólsz milyen egyszerű recept a depresszió és a szorongás ellen: légy hálás! Olyasmikre gondolj, amiket magától értetődőnek veszünk: a csillagos ég szépségére; a reggelente felkelő napra, az éjszakát bevilágító holdra; jó kapcsolatainkra; az ételre, a ruhára, a tetőre a fejünk felett, amikkel Isten mind-mind ellát. Azt mondja a Biblia: „Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak 1,17

Próbáljuk ki ezen a héten

Végezzünk egy kísérletet ezen a héten: nézzük az életünket hálával ahelyett, hogy a negatív dolgokra koncentrálnánk. Mondok egy példát. Reggelente ébredéskor gondolkozhatom így (többnyire így szoktam): „Ó, már megint mehetek dolgozni. Utálom. Bárcsak szabadnap lenne.” Ekkor felteszem a hálaszemüveget, és így szólok: „Köszönöm Istenem, hogy van munkahelyem, ahova mehetek ma reggel! Köszönöm, hogy örömet lelek a munkámban. Hogy ma is találkozhatom a munkatársaimmal, s nem kell egyedül töltenem a napot. Köszönöm!” Ugye látod, mekkora különbség lenne, ha így kezdeném a napot? Hirtelen egy csomó dolgot új fényben látok. És ezt megtehetem bármilyen helyzetben, még a legnehezebben is.
Örülnék, ha társulnál hozzám, s felvennénk ezen a héten a hálaszemüveget. Minden reggel. S ha netán elfelejtenénk, és negatív hangulatban indítjuk a napot, akkor bármikor eszünkbe jut a nap folyamán, gyorsan felvesszük. Az a csodálatos a hálában, hogy bármikor, bárhol elővehetjük. Áldást hozhatunk a körülöttünk élők életébe – a magunkéba is! – ha tudunk hálásak lenni.

Kezdd el máris
Megpróbálod? Írj le 5 dolgot, amiért hálás lehetsz. Megteheted itt a Megjegyzések alatt is. Azonnal érezni fogod a hatását! Gyere, éljünk úgy, ahogy Isten szeretné, ne olyan negatívan, depressziósan, ahogy szoktunk. Hálás vagyok érted!






(forrás:eszmelkedesek.blogspot.com
http://www.godlife.com/godlife/prayer-letter/change-your-lenses-change-your-life
fotó:pinterest.com)

Megjegyzések

  1. Hálás vagyok a családomért, hogy sikerült reggel zavartalanul tornáznom, itthon lehetek a gyerekeimmel, nyár van, szeret a férjem.

    VálaszTörlés
  2. Uram hálás vagyok, hogy M. -nek helyre állt a pocakja és hiszem, hogy a lelke is helyre fog. Hálás vagyok ezért az oldalért, akik közzé teszik a bejegyzéseket, az életükért, az idejükért. Köszönöm. Hálás vagyok, azokért akiket ma elém hozol és akit eddig elém hoztál. Hálás vagyok a Veled való kapcsolatért és hogy felfelé mutatsz és nem a körülményekre. Egyszerűen hálás vagyok azért, hogy itt is írhatok Neked és Te ezt is elolvasod és meghallgatod. Ámen

    VálaszTörlés
  3. Hálát adok, hogy az elvesztett gyermekem feletti gyâszomban erő, vigasz (...) forrása vagy számomra
    Hálát adok az élő szeretteimért
    Hálát adok, hogy Hozzád menekülhetek, amikor páni-félelemmel aggódom, nehogy rossz történjen velük is
    Hálát adok, hogy a mélységeimben ott vagy, és jelzed: mindent kézben tartasz
    Hálát adok hogy terved van velem, és ebbe a tervedbe helye van minden történese az életemnek...

    VálaszTörlés
  4. Hálás vagyok Uram , hogy adtál egy új napot , hogy terved van velem itt e földön . Hálás vagyok , hogy szeretsz , hálás vagyok hogy nem a bűneim szerint cselekszel velem. Hálás vagyok , hogy tanítasz, ezzel a mai üzenettel is . Hálás vagyok, hogy gyönyörködhetek alkotásaidban, hogy tanítasz azokat észre venni. Hálás vagyok, hogy jöhetek Hozzád, hogy minden imádságot meghallgatsz, mindent tudsz rólunk , ismersz , Te alkottál. Legyen meg a Te akaratod mindenben, és munkáld ki, hogy alázatos szívvel tudjam azt fogadni, elfogadni. Ámen

    VálaszTörlés
  5. Hálás vagyok Uram , hogy adtál egy új napot , hogy terved van velem itt e földön . Hálás vagyok , hogy szeretsz , hálás vagyok hogy nem a bűneim szerint cselekszel velem. Hálás vagyok , hogy tanítasz, ezzel a mai üzenettel is . Hálás vagyok, hogy gyönyörködhetek alkotásaidban, hogy tanítasz azokat észre venni. Hálás vagyok, hogy jöhetek Hozzád, hogy minden imádságot meghallgatsz, mindent tudsz rólunk , ismersz , Te alkottál. Legyen meg a Te akaratod mindenben, és munkáld ki, hogy alázatos szívvel tudjam azt fogadni, elfogadni. Ámen

    VálaszTörlés
  6. Atyám, én is hálás vagyok a mai napért, a mindig megújuló kegyelmedért. Hálás vagyok azért, hogy a tévelygéseinkből vissza tudsz minket hozni, és újra a keskeny útra állítod lábamat. Köszönöm Uram, hogy gondoskodsz rólunk, hogy mindent megadsz, amire szükségünk van. Amen.

    VálaszTörlés
  7. Hálás vagyok ezért a napsütéses, madárcsicsergős reggelért, a munkámért, az egészségemért, hogy eltekerhettem a munkahelyemre, a gyermekeim pihenéséért, hogy nem kell reggel idegeskedve, kapkodva készülni, a férjemért, aki ma reggel is nagyon finom eperturmixot készített,...

    VálaszTörlés
  8. Hálás vagyok az új napért, családomért, munkámért, az autóért amivel munkába járhatok, az alakuló házunkért! 😊

    VálaszTörlés
  9. Hálás vagyok a levegőért amit gond nélkül szívhatok, drága férjem szeretetéért, fiaimért, a rigó daláért, ezért az áhítatért, Isten jelenlétéért az életünkben!

    VálaszTörlés
  10. Hálás vagyok Uram, hogy a gyermeked lehetek!
    Hálát adok szeretetedért, naponta megújuló kegyelmedért.
    Hálás vagyok a napfelkelte csodájáért, a madarak énekéért, az otthonomért és a családomért, szeretteimért.
    Köszönet mindezekért!
    Ámen

    VálaszTörlés
  11. Hálás vagyok, hogy a Te kegyelmedből ma is felébredtem. Köszönöm a ragyogó napsütést, a madarak éneket, melyek az ablakomból hallgathatok minden reggel. Hálás vagyok a családomért, az unokáim kedves mosolyáert, őszinte szeretetéért. Köszönöm Uram, hogy ma is hálát adhatok neked Mindenért! Hálás vagyok az időért, amit ma Veled tölthetek! Köszönöm a megtérés ajándékát, ami kegyelem! Hálás vagyok a testvérekért, a családért amibe Te helyeztél! Köszönöm, hogy Te mindenkinek lehetőséget adsz hogy megismerjenek Téged! Hálás vagyok a szeretetedért, türelmedért, hosszútűrésedért! Áldom, és dicsérem a Te nevedet Úram! Tied minden dicsőség!

    VálaszTörlés
  12. Hálás vagyok a családomért, a reggeli madárcsicsergésért, az erdei kirándulásért, a finom reggeli kávéért és ezért az áhitatért is. Sajnos nagyon sokszor elfeledkezem felvenni a hálaszemüveget, pedig rajta keresztül teljesen másképpen látom az életet. :)

    VálaszTörlés
  13. Hálás vagyok mind azoknak akik Isten útja felé tereltek a múltban a jelenben és a jövőben is. Hála Istennek, hogy nem hagy elveszni! (Mégha én sokszor úgy is érzem) Hála, hogy egy nagyvárosban lakhatok és a mindennapi szükségleteimeben nem szenvedek hiányt. Hála, hogy az egyedüllét mellett van munkahelyem, egy jó közösségem ahol szeretnék. Hálás vagyok az egészségemért a kertemért a benne lévő virágokért a két nyuszimért. Hálas vagyok a mindenkori útmutatásodért a hálaszemüvegért!

    VálaszTörlés
  14. Hálás vagyok a gyermekemért, a férjemért, a szüleimért. Hálás vagyok azért, hogy egészséges vagyok. Hálás vagyok hogy nincs karantén. Halás vagyok hogy van házam, amit takaríthatok. Hálás vagyok a gyönyörű virágaimért, hogy locsolhatom őket. Hálás vagyok, hogy olvashatom az igét.

    VálaszTörlés
  15. Uram hálás vagyok a munka helyen, a munkatársam ért, mert szeretetben egységben dolgozunk együtt. Hálát adok naponta kegyelmedért, az erőért, amivel meg áldást. Hálát adok gyermekeim ért, a gyönyörű unokáimért, akit Te formálsz. Hálát adok mindenért, és egy egész élet kevés ahoz, hogy hálát tudjunk adni, mert mindent tőled kapunk Uram semmi nem a mi érdemünk. Dicsőség Istennek.

    VálaszTörlés
  16. Mennyi embert írásra késztet egy "hálaszemüveg"! Köszönöm ezt Atyám, és hálás vagyok, hogy elolvashattam, hogy rávilágítottál, mennyire tudatosan kell használnom ezt az egyszerű,mégis hatalmas ajándékodat! Hálás vagyok Érted, hogy nem hagysz magamra, hálás vagyok, hogy gyermekeim mellett is ott vagy, hogy erőt adsz minden helyzetben, hogy rácsodálkozhatok minden nap az Általad alkotott világra, benne az állatkákra, a munkahelyemért, ahol nem könnyű, a főnökökért, akikkel szintén nem, és főként azért, hogy biztos lehetek abban, hogy MINDENT TE TARTASZ A KEZEDBEN!!! Imádlak Uram!!!!❤❤❤

    VálaszTörlés
  17. Halás vagyok a gyermekeimért,férjemért,a mindennapokért,hogy Isten gyermeke vagyok,hálás vagyok mindenért ami vagyok és amim van! Ámen

    VálaszTörlés

  18. élelmiszerben kérünk segitséget!!!
    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto

    VálaszTörlés
  19. Hálás vagyok ezért az blogért és azokért akik nap mint nap elkészítik számunkra a lelki támogatásunkat.
    Hálás vagyok, mert új napot kaptam, új esélyekkel, tisztán.
    Hálás vagyok a családom szeretetéért.
    Hálás vagyok a madarak csicsergéséért ezen a reggelen is.
    Hálás vagyok hogy hálás lehetek, hogy tudok így érezni.
    Köszönöm Istenem! Hála Neked!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések