Lábam előtt mécses a Te igéd

Ki ne vágyna arra, hogy éretten tudjon megítélni dolgokat? Ki ne szeretné, hogy a legkritikusabb helyzetekben is nyugodt, megfontolt döntéseket tudjon hozni? Olyanokat, amiket később sem bán meg.

Dávid azt mondja a 119. Zsoltárban, hogy „Parancsaid bölcsebbé tesznek.”

Manapság, ha a bölcs jelentését keressük, akkor egy hosszú szakállas, idős úrra gondolunk, vagy valamilyen tudósra, professzorra.

Az értelmező kéziszótár szerint a szó jelentése:

1. Olyan <személy>, aki érett, nyugodt megfontoltsággal, lelki nyugalommal, biztos ítélőképességgel nagy tudást és tapasztalatokat egyesít; okos.

2. Ilyen személyre jellemző, az adott körülményekhez illő cselekvés. Bölcs belátás, cselekedet, észrevétel, gondolat, ítélet, megjegyzés, mondás, politika, tanács. Bölcsen beszél, cselekszik.

Az életünk sok-sok részből összeálló folyamat. Vannak helyzetek, amiket mi irányíthatunk, de a legtöbb dologra nincsen ráhatásunk. Ami a legnehezebb, hogy a szituációk sosem magukban jönnek, hanem általában minden mindennel összefügg. Gyakran nincsenek egyértelműen jó megoldások, sőt választani is alig lehet közülük.

Assisi Szent Ferenc Imája kezdődik így:

"Uram, adj türelmet,

Hogy, elfogadjam amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,

Amit lehet, és adj bölcsességet,

Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni."


Ez a néhány sor nagyon jól megfogja mi is a bölcsesség. A helyzetek helyes értékelése, az azokra való helyes reagálás. Fontos ez?

Nem vagyunk tökéletesek. - gondolhatjuk. Illetve hívő emberként arra is gondolhatunk, hogy majd Isten megbocsájt nekünk, hisz ez a kegyelem lényege. Igen, Isten megbocsájt, de ezen a földön a döntéseink következményeivel együtt kell élnünk. Ezért Isten minden kegyelmével, bocsánatával együtt nagyon fontos a mi döntésünk. Jézus vére tisztára moshat egy engedetlen lépésünkben ért foltoktól, de a következményeket visszük magunkkal, mint egy batyut egész életünkön át. Ezért nagyon fontos, hogy bölcsen álljunk minden helyzethez, amit az élet hoz.

A 119. Zsoltárban van egy gyönyörű felsorolás. (98 - 104)

"Parancsaid bölcsebbé tesznek ellenségeimnél, mert mindig megsegítenek!

Bölcsebbé lettem még a mestereimnél is, mert bizonyítékaidon gondolkodom!

A város vezetőinél is bölcsebb lettem, mert követem utasításaidat!

Gonosz utakra nem is lépek, hogy engedelmeskedjek szavadnak.

Nem fordulok el ítéleteidtől, mert Te tanítottál engem, Uram!

Milyen kedvesek nékem a szavaid, édesebbek mint nyelvemnek a méz!

Utasításaid tettek értelmessé, ezért minden hamisságot utálok!


Beszéded, mint a lámpa fénye lában előtt, megvilágítja ösvényemet."

Ha arra vágysz, hogy ne megbánások kísérjenek, ne kelljen könnyelműen felvett mázsás batyukat cipelned az élet hosszú során át, hogy a kapcsolataid egyértelműek legyenek, hogy amiért felelősséggel tartozol annak érezd a felelősségét, hogy ne az érzelmeid uralkodjanak rajtad amikor józan megfontolásra van szükség, akkor úgy tekints Isten Igéjére mint egy lámpásra. 
 
Ugye nem akkor gyújtasz lámpát amikor már elbotlottál a sötétben, hogy megnézd miben akadt meg a lábad? Világot gyújtasz mielőtt elindulsz. Isten Igéjével, és az Istennel járással ugyanaz a helyzet. Előre tanít. A ma bölcs megoldásai a tegnapi Istennel járásban gyökereznek..



Szerző: Labdarózsa
Kép: pinterest.com



Megjegyzések

  1. Nagyon jó ez az írás, tökéletesen megvilágítja a lényeget!
    Bár mindig elfogadnánk Istentől a bölcsességet és tudnánk élni vele!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések