Miért járjak gyülekezetbe?

"Nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszaág lelkei ellen. - mondja a Biblia"
 ( Efézus 6:12)


Az elmúlt napokban nagyon érdekes gondolatsor futott át az agyamon. Még saját magam is meglepődtem a végeredményen, amire jutottam.

Azon gondolkodtam, hogy a mai világban, amikor mindenkinek van saját Bibliája, akár naponta olvashatja az Igét, korlátlan mennyiségben találja és hallgathatja a jobbnál jobb igehirdetéseket a neten, mi értelme van a gyülekezetnek. Hisz a személyes hit üdvözít. Nem?

Aztán arra gondoltam, hogy egy országban lehet nagyon sok focit kedvelő férfi, mégis ha csak úgy ki kellene állniuk egy csapat ellen játszani, nem lenne esélyük a győzelemre. Ugyanis ahhoz kell az összeszokottság, a stratégia ami az egyéni képességekre épül. Mint focicsapat akkor tudnak jelen lenni, erőt, esélyt képviselni, ha elkötelezetten egy csapatot alkotnak.

Ugyanígy, ütőképes egy hadsereg tud lenni. Egy orvos egymagában, a munkáját segítő háttérszervezet nélkül (vérvétel, ultrahang, patika stb) hogyan végez eredményes munkát? 

Az erőt a csapat, a közösség képviseli, ahol az egyének képességei, értékei összeadódnak, összefonódnak. Erővel lenni jelen, csak közösen, csapatban lehet. 

Ugyanez igaz a gyülekezetre is, ami Istene gyermekeit tömöríti. A sátán elleni harcban a gyülekezet tud erővel jelen lenni.

Mindezekből úgy tűnhet, hogy a gyülekezet jelenléte sokkal fontosabb, mint az egyén személyes hite.

Ha ilyen gondolatod merül fel, akkor gondolj arra, mit ér az a hadsereg, melynek a katonái nem tudnak célozni, vagy mit ér az a hangverseny, ahol a tagok nem tudnak művészien játszani a hangszerükön, vagy mit ér a kórház, ha a fehér köpeny nem orvost rejt. Mit ér az egész, - bármi egész - ha az egyének nem elkötelezettek, és nem felkészültek?

Isten nagyon jól gondolta ki, hogy az egyén személyes felelőssége a felkészültség, a hívő embernek a személyes hit, a kapcsolat Istennel. A közösség pedig olyan mint a hadsereg a magányos katonával szemben. Ugyanis harcban vagyunk. Nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen. - mondja a Biblia ( Efézus 6:12) 

Amikor Péter apostolt börtönbe zárták, a gyülekezet együtt imádkozott, és Isten elküldte az angyalát, aki zárt ajtókon, őrségeken át kihozta Pétert a börtönből. (Apostolok cselekedetei 12 : 1-19) Ilyen erőt képvisel az Isten megváltott gyermekeiből álló gyülekezet, ha a személyesen Istenhez kapcsolódó egyének közösen egy akaraton vannak.

Van egy másik terület is, amit említeni kell. A fejlődés soha nincs önmagától. Ha nyelvvizsgát szeretnél, akkor járni kell egy nyelviskolába, vagy nyelvtanárhoz, nyelvvizsga felkészítésre, beszélni kell. és sokat kell otthon hozzátanulni. Elszántan, elkötelezetten. És tudjuk, hogy ez az élet minden területén igaz. 

Attól hogy tétlenül vágyakozunk, vagy hébe-hóba tanulgatunk, nincs eredmény. Ha elkötelezetten Istennel akarsz járni, tanulni akarsz róla, akkor ennek egyik része a személyes kapcsolattartás Istennel, a közösségi színtere pedig a gyülekezet, az elkötelezett gyülekezeti élet.

Miközben ezt írom, két kép van előttem, az egyiken sok gyertya világít együtt, a másikon egy magányosan pislákoló mécs van. Nincs egyik a másik nélkül, és igazi fényt együtt tudnak adni.

 

Szabó Zoltánné // kép: https://hu.pinterest.com/pin/944700459310923929/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések