Hogyan engedd a Bibliának, hogy megváltoztasson?

„Ne csak hallgasd az Igét, és így megtéveszd önmagad! Csináld is, amit mond!” 

(Jak 1,22 NIV fordítás)


Képzeljük el, hogy komolyan veszed testi egészségedet. Vásárolsz egy könyvet a sportolásról, és ezt elmondod egy barátodnak is. „Ez megváltoztatja az életemet!” – mondod.

Aztán hat hónappal később ismét találkozol barátoddal, és az alakod még mindig ugyanolyan. „Ez a legjobb könyv, amit valaha olvastam„” – mondod. „Aláhúztam részeket, egész szakaszokat tanultam meg, sőt még egy tanulmányozó csoportot is létrehoztam erről.”

De soha nem gyakoroltad azt, amit a könyv tanított neked, így ez nem változtatott meg téged.

Lehet, hogy ugyanezt csinálod Isten Igéjével? Talán megjelölöd a Bibliai szakaszokat, de hagyod-e, hogy a Biblia megjelöljön téged?

Jakab levele azt mondja: „Ne csak hallgasd az Igét, és így megtéveszd önmagad! Csináld is, amit mond!” (Jak 1,22 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy megkapd a Biblia áldásait, válaszolnod kell rá, és hagyni, hogy az megváltoztasson.

Ha eddig nem gyakoroltad a választ Isten Igéjére, akkor nehéz lehet eldöntened, hogy hogyan is kezd. Íme, néhány kérdés, amit tégy fel magadnak, amikor olvasod a Szentírást:
  1. Olyan bűnre mutat rá, amit meg kell vallanom, vagy egy olyan hozzáállást jelez, amin változtatnom kell?
  2. Isten parancsot ad, hogy engedelmeskedjek, vagy egy példát mutat, amit követnem kell?
  3. Van-e olyan imádság a Szentírásnak ebben a részében, melyet imádkozhatok magamért vagy más emberekért?
Kezd el ezekkel a kérdésekkel! Ahogy a válaszokat elkezded beépíteni életedbe, hamarosan rájössz, hogy nem ugyanaz az ember vagy.


A Biblia fordítások között van egy úgy nevezett „Élő Biblia” fordítás. Így kell tennünk mindnyájunknak: élő Bibliának lenni. A legjobb fordítása a Szentírásnak az, ha lefordítod azt az életedre, és hagyod, hogy megváltoztasson.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:
  • Hogyan változtatott meg téged a Szentírás valamelyik része?
  • Milyen Szentírás-részeket olvastál a közelmúltban, majd átsiklottál rajtuk anélkül, hogy hagytad volna, hogy azok megváltoztassanak?
  • Válassz ki egy részt a Szentírásból, amit el akarsz olvasni! Ha nem tudod, hogy melyik legyen az, keresd meg a Jakab levelének első fejezetét, amelyről ma szó volt! Olvasás közben tedd fel a kérdéseket a fenti listából, majd válaszolj rájuk! Hagyd, hogy Isten szava megváltoztasson!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.15.)
https://napiremeny.blog.hu/2020/04/22/hogyan_engedheted_hogy_a_biblia_megvaltoztasson_teged
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-szemely-agy-fiatal-935944/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések