Ne komplikáld túl az imaéleted

Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá egyik tanítványa: Uram, taníts minket imádkozni, ahogy János is tanította a tanítványait!
Lukács 11:1


Mostanában nagyon lelkes voltam, hogy folytassunk egy állandó szerda esti gyülekezeti programot, de a kedvem hamar megváltozott, míg szerveztem a gyülekezet következő heti programát.

Egy új 30 perces ima találkozó, amit Biblia tanulmányozás követ. Harminc perc? Én öt percet is nehezen tudok imával tölteni. Igazából egy percet is alig, anélkül, hogy valami elvonná a figyelmem

Fél órán keresztül azt várják tőlem, hogy csukjam le a szemem, anélkül, hogy elbóbiskolnék és fordítsam a figyelmem Isten felé, a bevásárló listám helyett és részt vegyek egy egy oldalú, csendes beszélgetésben az Úrral.

Lehetetlen.

Azt tanították nekünk, hogy az ima csak beszélgetés Istennel. Amennyiben valóban így van, akkor én, aki alapvetően beszédes vagyok, miért találom ezt mégis olyan nehéznek? Évekig úgy gondoltam, az imáim nem elég jók Isten fülének, hogy időt szánjon rá. Hiányzik belőle a felépítettség és messze van a spontán folyó ékesszóló frázisoktól, amiket bibliai versek egészítenek ki. Szóval a körülményimben Isten szuverenitását elismerve -mindent Ő irányít, gondja van rám-lassan meggyőztem magam, hogy igazából nem is annyira számít imádkozom-e egyáltalán.

Így gondolkoztam, míg szembe nem jött velem Lukács 11. részének első verse: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá egyik tanítványa: Uram, taníts minket imádkozni, ahogy János is tanította a tanítványait!
Jézus éppen befejezte az imádkozást, valószínűleg a tanítványok jelenlétében. Vágytak arra, hogy Jézushoz hasonlóvá váljanak, kérték, hogy tanítsa meg őket imádkozni.

Két dolog figyelemre méltó a kérésükben. Először is, vágytak arra, hogy kommunikáljanak Istennel az imán keresztül. A második pedig, hogy ehhez szükségük volt útmutatásra.

Bár az ima lehet olyan egyszerű, mint egy beszélgetés, tanulni is kell, időt igényel, munkát és türelmet. A tanítványok Jézussal voltak nap, mint nap. Annyi minden közül választhattak volna, amit Jézus taníthat nekik-hogyan gyógyításának, tanításanak, hogyan tegyenek csodákat- ők mégis azt akarták megtanulni, hogy hogyan imádkozzanak.

Jézus az Úr imáját adta a tanítványoknak, hogy tanítsa őket. Ezt az imát kétszer is olvashatjuk az Új Szövetségben, nem csak a Lukács 11-ben, de a Máté 6-ban is, beleágyazva a hegyi beszéd gazdag tanításába. Itt fekteti le Jézus a keresztény élet alapjait, egy tiszta példával arról, hogyan is kell imádkozni.

Összehasonlítva az Úr imáját a Máté 6-ban és a Lukács 11-ben, látjuk, hogy a szavak hasonlóak, de nem ugyanazok. Ez a különbség mutatja meg azt, hogy sokkal fontsabb, hogy szívünk Jézus felé tekintsen, azoknál a szavaknál, amiket kimondunk.
Pár példa arra, hogyan húzódhatunk közelebb imáinkon keresztül az Úrhoz:

1.: Ismerjük el Isten ragyogását és dicsőségét és hajoljunk meg előtte alázatos imádattal, mert egyedül Ő méltó a dicséretre és imádatra.

2.:Köszönjük meg Istennek az ő nagylelkű ajándékát, a kegyelmét, ami által megváltott minket és megtart minden nap. Mindenünket amink van, Tőle kaptuk.

3.: Ismerjük el és bánjuk meg bűneinket, amiket a szent és igaz Isten ellen tettünk, miközben hisszük Ő teljesen megbocsátja és nem emlékszik meg többé bűneinkről, így lehetővé teszi, hogy mi is megbocsássunk másoknak.

4.: Hivatkozzunk Isten erejére a Sátán elleni harcban és álljunk ellen a kísértésnek, szilárdan állva egy lelki csatában.

5.: Kérjük Istent, hogy Krisztushoz hasonló példa lehessünk mindenben amit teszünk és mondunk, kiterjesztve a kegyelmet és szeretetet mások felé a napjainkban.

Az ima személyes, mint a kapcsolatunk a Mindenhatóval az Ő Fiába vetett hitünk által.
Az ima kiváltság, ami folyamatos elérhetőségét biztosít az Atyánkhoz. Ezt pedig az Fiú áldozata tette lehetővé a kereszten a mi bűneinkért. Emlékezzünk arra, hogy az Úrnak sokkal fontosabb, hogy a szvíünkkel forduljunk felé, mintsem kimondott szavakkal. Az élet bonyolult, de az ima életünknek nem kell annak lennie.

Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy nekünk adod az ima ajándékát. Amikor nincsenek szavaink, tölts be a Szent Lelkeddel bennünket, aki imádkozik értünk. Tégy olyan emberekké, akik rendszeresen beszélgetnek Veled és minden kérést Eléd visznek. Jézus nevében, Ámen.




(forrás: Uncomplicating Your Prayer Life-Laura Bailey
provebs31.org, Daily Devotions
Used with permission
fotó:pinterest.com)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések