Mi a menekülési terved a kísértésre?


„Fuss el mindettől a gonosz dologtól!” (1Tim 6,11 NLT).


Van menekülési terved arra, hogy mit tegyél, amikor épp kísértésbe esel? És van olyan megelőzési stratégiád, amivel távol tudod magad tartani a számodra legnagyobb kísértésektől? Ha még nincs, akkor itt az ideje, hogy legyen!

Kezdjük a menekülési tervvel! Amikor kísértésbe esel, szükséged van egy pánik gombra, egy menekülési tervre. A Biblia egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi a menekülési terv: az, hogy elfutunk.

Pál első levele Timóteushoz 6. fejezetének 11. verse így szól: „Fuss el mindettől a gonosz dologtól!” (NLT).

A Biblia szerint gyorsan ki kell mozdulnod minden olyan helyzetből, amely kísértést okoz számodra. Soha ne vitatkozz a kísértéssel! Mindig veszíteni fogsz. Az érzelmeid átveszik feletted az irányítást, és az érzelmek nem mindig észszerűek.

Teljesen mindegy, hogy milyen kísértésről van szó, el kell szöknöd. Lehet a kísértés egy csalás az üzleti életben, vagy lehet szexuális kísértés, a válaszod ugyanaz kell, hogy legyen: Tünés!

Azonban még a kísértésből való kimenekülésnél is jobb, ha eleve megelőzzük magát a kísértést. Másképp fogalmazva: ha nem akarod, hogy megcsípjenek, ne menj a méhek közelébe.

Évekkel ezelőtt, amikor az ifjúsági szolgálatban voltam, ezt mondtam a fiataloknak: „Ne egy autó hátsó ülésén döntsétek el, hogy meg akarjátok őrizni magatokat tisztán a házasságkötésig!” Megelőző stratégiát kell kidolgoznod, amellyel el tudod kerülni, hogy kísértésbe ess. Ha egy autó hátsó ülésén kerülsz döntési helyzetbe, ott az érzéseid fognak eluralkodni rajtad, nem pedig az észérveid. A hormonok beindulnak, és nem fogsz tudni uralkodni magadon.

Ugyanezek az elvek érvényesek az élet minden területén.

Ha tudod, hogy indulatos leszel a gyerekeiddel, amikor fáradt vagy, dolgozz ki egy megelőző stratégiát! Tedd kicsit korábbra például a gyerekek lefekvési idejét, vagy legyen mindenkinek egy kis csendes ideje abban a napszakban, ami a legnehezebb számodra!

Ne akkor döntsd el, hogy becsületes maradsz az üzleti életben, amikor épp egy erkölcsileg megkérdőjelezhető üzlet megkötése előtt állsz! Már amikor tervezel, akkor építsd be a tisztességet és elszámoltathatóságot az üzleti terveidbe, hogy ne kelljen szembenézned a kísértéssel később egy adott pillanatban!

Szánj időt arra már ma, hogy megelőző stratégiákat dolgozol ki a kísértésre! És arra az esetre, ha ezek nem válnának be, készíts egy menekülési tervet is! Ne szegülj szembe a kísértéssel – fuss el előle! Ez a legegyszerűbb és legbiztosabb kiút.









Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Mi a különbség egy megelőző stratégia és egy menekülési terv között, amikor kísértésről van szó?
Mi az egyik legnagyobb kísértés számodra? Mi a megelőző stratégiád ennek a kísértésnek az elkerülésére? És mi a vészhelyzeti terved arra az esetre, ha váratlanul mégis szembe kell nézned ezzel a kísértéssel? Ha még nincs ilyen stratégiád és terved, szánj még ma időt azok elkészítésére!
Milyen kísértés jelent állandó problémát számodra, annak ellenére, hogy van megelőző stratégiád és menekülési terved is? Kérd meg egy megbízható barátodat, hogy imádkozzon érted, és kérje számon rajtad azt, ami a stratégiádban és a tervedben szerepel!

Forrás:
*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.16.)
https://napiremeny.blog.hu/
Fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések