Jézus utolsó mondatai a kereszten

 A hagyomány szerint, „Krisztus utolsó hét szava” azok a kijelentések, amelyeket Jézus tett, amikor a kereszten haldoklott, és amelyeket a négy evangélium örökített meg a számunkra. Mivel a keresztre feszítés nagyon fájdalmas módja volt a halálnak, így a beszéd hihetetlenül nehéz lehetett. Minden kimondott szó óriási erőfeszítésbe került és ezek egyenként is az Ő Golgotai áldozatának jelentéséről taníthatnak bennünket.

Megbocsátás

„Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek.” Luk 23:34

Jézus ezekkel a szavakkal imádkozott az Atya Istenhez, bocsánatért könyörögve azon emberek számára, akik keresztre feszítették őt. Jézus azért halt meg, hogy bűnbocsánatot szerezzen mindenki számára, aki hisz Őbenne.

Megváltás

„Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.” Luk 23:43

Jézus ezeket a szavakat mondta a mellette keresztre feszített egyik latornak, biztosítva a bűnbánó bűnözőt arról, hogy Jézussal lesz a halála után. Az ő halálával, Jézus arra hív minket, hogy csatlakozzunk vele az örökkévalósághoz.

Könyörület

„Asszony, ímhol a te fiad! … Ímhol a te anyád!” János ev. 19:26-27

Jézus, míg haldoklott, édesanyjához, Máriához és az ő szeretett tanítványához is szólt, arra kérve barátját, hogy töltse be a gondoskodó fiú szerepét az ő édesanyja életében. Jézus bemutatta az ő szeretetét és gondviselését az övéi fizikai és érzelmi szükségleteit illetően még akkor is, amikor szenvedett.

Gyötrődés

Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet? Máté 27:46

Jézus így kiáltott az Atyához délután három óra körül, még mielőtt meghalt. Máté és Márk evangéliuma is feljegyzi az arámi nyelven elhangzott mondatot: „Eli, Eli lemá sabachtháni”, idézet a 22. Zsoltár első verséből. 

Szenvedés

„Szomjazom” János 19:28

Jézus teljes emberi mivolta jelenik meg az ő kijelentésében a szomjúságról. Korábban visszautasította a fájdalom csillapító hatású, epével elegyített bort. Ehelyett Jézust savanyú borral (ecetes) itatták egy izsóp ággal. Mózes második könyvében a pászka ünnepekor, az izraeliták izsóp ággal festették fel a szeplőtlen bárány vérét az ajtófélfára, ezzel biztosítva a védelmet a pusztító csapástól.

Diadal

„Elvégeztetett”

Ez az utolsó előtti kijelentés volt Jézus győzelmi felkiáltása: Tetelestai, a görög szó jelentése: „Elvégeztetett”. Ő bevégezte a munkát amiért jött, szenvedett és meghalt az övéi helyett, hogy megbékélhessünk Istennel.

Megbékélés

„Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet!” Lukács 23:46

Jézus utolsó mondata a kereszten a 31. Zsoltár 5. versére utal, a bizalom imája. Jézus önként adta oda életét (János 10:18), az ő népe iránti szeretetből, engedelmeskedve az Atyának.

 Forrás: Our great need / Spoken from the cross / Kép: pinterest.com / https://hu.pinterest.com/pin/529313762431444074/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések