Amikor negatív gondolatok irányítják az életedet

"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."

Példabeszédek könyve 4.23


Tudtam, hogy ott vannak, de igyekeztem figyelmen kívül hagyni a létezésüket.



Irányították, hogy hogyan érzem magam reggel és hogyan, amikor este lefekszem. Sokszor elérték, hogy úgy tűnjön, nem tudom szabályozni az érzéseimet, nem tudom kontrolálni saját magamat sem.


Megszabták azt is, hogyan reagálok bizonyos helyzetekben, vagy beszélgetésekben. Sokszor elérték, hogy sértve érezzem magam, megbántva vagy mérgesnek, akár jogos érzések voltak, akár nem. Sosem szűntek meg emlékeztetni a hiányosságaimról és hibáimról, hogy értéktelennek és kevésnek érezzem magam. Folyamatosan megpróbáltak lehúzni, elcsüggesztettek, reménytelenséget adtak, elvették a békém és örömöm. 


Kik ezek az ,,azok’’ kérdezheted magadban? 


A gondolataim. 


Az élet szokatlanul nehéz volt hónapokon keresztül egy fájdalmas helyzet miatt a házasságomban. Ennek eredményeképp a negatív gondolataim befolyásolták az életem. 


Nem akartam szomorúnak érezni magam, de a gondolataimat felemésztette mindaz, ami szomorúvá tett. Nem akartam boldogtalan lenni, de a gondolataim mindig visszasodródtak a boldogtalan körülményeimhez. Nem akartam bátortalan lenni, vagy félni, de a szívem nehéz volt. 


A negatív gondolataim nem csak az érzelmeimet húzták le, de az életszemléletemet is. Ráadásul, a gondolataim sokszor úgy éreztették velem, mintha szellemileg és érzelmileg is süllyednék és néha lelkileg is. 


A mai igénk bölcs tanácsot ad ahhoz, hogy hogyan kezeljük a gondolatainkat: “Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” ‭‭Példabeszédek‬ ‭4:23‬. Ezt az üzenetet Salamon király írta a fiai számára. 
Ahogy ezt a fejezetet olvastam észrevettem, hogy bár Salamon Izrael királya volt, nem arra összpontosított, hogy királyi dolgokról adjon tanácsot, például pénz kezelés, munkai kötelességek vagy a legjobb tanácsok arra, hogyan kell királyságot vezetni. Fontosabb dolgokról beszélt, mint például a gondolatok kontrolálásának értéke, amik befolyásolták, hogyan éreztek és éltek a fiai. 


A gondolataink minősége mindig meghatározza az életünk minőségét is. 
Amire az elménk fókuszál, az meg fog látszani az életünkön és végül minket is formálni fog. A gondolataink érzésekké formálódnak, amiknek erejük van vezérelni az életünket, fokozatosan átveszik az irányítást, akár a hitünkben is olyan irányba, amilyenbe mi nem akarjuk hogy menjen. Salamon király tudta, hogy ez így működik és azt tanácsolta nekünk, hogy vigyázzunk mire gondolunk és mit érzünk. Tudta, hogy gyakran a gondolatok és nem a körülményeink azok, amik azt okozzák, hogy úgy érezzük, süllyedünk. 


A gondolatainknak megvan az ereje hogy vezéreljék az életünk, a szavaink, tetteink, érzéseink vagy akár a békénket és örömüket. Amikor a csalódás összetöri az álmainkat, amikor emberek megbántanak, vagy megharagítanak, vagy amikor a problémák elborítanak, könnyű belegabalyodni a negatív gondolatok tengerébe. És amikor a gondolataink negatívak, akkor az érzéseink is ahhoz hasonlóvá válnak és azt érezhetjük, az egész élet kilátástalan. 


Az életemnek ezen szakaszában, amikor rájöttem, hogy a gondolataim irányítják az életem, bevallottam Jézusnak, hogy megengedtem az érzelem vezérelt gondolatoknak, hogy mélyre vigyék az örömöm, reményem és a hitem. Magamhoz öleltem az Ő igazságát, hogy attól, mert a körülmények nem pozitívak, én még lehetek az. 


Amikor szándékosan változtattam a gondolkodásomon, az életem is megváltozott, ahogy a tied is meg tud változni, ha akarod. 


Drága Istenem, hozzád jövök, amikor úgy érzem süllyedek, a hozzáállásomban, gondolataimban, vagy akár a hitemben. Bocsásd meg nekem, hogy a negativitásnak hatalma van az érzéseim és az életem felett. Tölts meg egy friss optimizmussal ma. Adj bölcsességet, hogy vezérelni tudjam a hozzáállásom és segíts hogy megtanuljam irányítani a gondolataim, szívem és életem. Jézus nevében, Ámen.







forrás:proverbs31.org
When Negative Thoughts Run Your Life
Tracia Miles
used with permission

kép:pinterest

Megjegyzések

  1. Az én múltamban van egy erős negatív érzés amit én kaptam egy közeli családtagtól. Ha erről kell beszélni legtöbbször elsírom magam és rosszabb lesz a kedvem is, de tudom, hogy Istenhez tartozom, azaz az örömöm megmarad. Viszont azt is tudom, hogy nekem kell változnom. De hogyan, ezt nem tudom. Ha nem egy családtagról lenne szó nagyon hamar tudnék változni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondold át hogy a közeli családtagod miért bántott! Valószínű hogy ő is sérült ember és sérülésből reagál,feltételezhető hogy neki fáj valami, nincs békesség a lelkében és ezért bánt. Szerintem nem kell változzál, hanem gondolj arra, hogy ő is Isten gyermeke és érte is ugyanúgy meghalt Krisztus a kereszten, mint érted. Első lépésként imádkozz érte, elsőre nem lesz könnyű de meglátod a szívből jövő ima meghozza a gyümölcsét. Másodsorban:ne élj a múltban! Ne engedd, hogy a múltbeli sérüléseid elvegyék az istengyermeki örömödet, hiszen Jézus az Ő örömét adta nekünk!! 😊🤗

      Törlés
  2. Az utóbbi két hónapja szenvedek a negatív gondolatoktól. A férjem súlyos, rosszindulatú betegségben szenved, emellett rettegek a járványtól is hogy elkapjuk. Folyamatosan jönnek a negatív gondolatok, és ez sajnos az egészségemen is nyomot hagy, magas vérnyomással küszködök. Nem tudom mit tehetnék. Teljes szivemmel hiszek Istenbe, imádkozom, Bibliát olvasok, de iszonyatosan nehéz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nika!
      Összeszorúlt szívvel olvastam a soraidat. Nagyon megpróbáló élethelyzetben vagytok most a férjeddel. Imádkozunk azért, hogy ebben a nehézségben minden nap minden percében megtapasztald Istenünk bátorító, gyógyító jelenlétét.
      "Bátorító gondolatok" címmel megjelent egy írás itt a Blogon az elmúlt évben, abból szeretnék neked idézni. (minden emberi szó sokszor üresen csenghet, Isten igéje azonban mindig balzsam a megtört szív számára)
      A reménység 5 üzenete a 121. Zsoltárból:

      - Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. (2.vers) Ő hatalmas Úr. Isten hegyeket tud mozgatni, Ő a Menny és Föld alkotója. Ő mindig velünk van. Ő segítséget és erőt lehel a lelkünkbe minden nap.

      - Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ. (3.vers) Nem engedi, hogy lezuhanjunk a mélységbe. Lehet, hogy csúszós lejtőn találjuk magunkat, és utunk rögös, de Istennek gondja van ránk. Amikor megtántorodunk, és Rá tekintünk, akkor megerősíti lépteinket. Ő szüntelenül vigyáz ránk, fáradhatatlanul gondoskodik rólunk.

      - Az ÚR a te őriződ, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. (5.vers) Isten megőriz bennünket. Ő úgy oltalmaz bennünket, mint ahogy az árnyékoló véd bennünket a nap melegétől. És miért a jobb kezünk felől? Mert, általában a jobb kezünk végzi a munkát, ezért bizonyosak lehetünk afelől, hogy bármilyen feladatot ad nekünk az Úr, az Ő oltalmazó jelenléte kíséri a tetteinket, törekvéseinket.

      - Az Úr megőriz téged minden gonosztól, megőrzi a te lelkedet. (7. vers) Ő MINDEN gonosztól megőriz bennünket. A gonosz hatalma megtörik, a haláltól való félelem, a betegség és a nehézség elveszti fullánkját, mert az életünk el van rejtve Krisztusban. Bármivel is küzdünk ebben az életben, Isten hatalmasabb minden nehézségünknél. Ő a lelkünk őrizője, Ő tartja a holnapjainkat a kezében.

      - Megőriz az ÚR jártodban-keltedben, most és mindenkor. (8.vers) Isten szüntelenül vigyáz ránk, tekintetét nem veszi le rólunk. Egyszerűen azért, mert szeret bennünket. Jártunkat-keltünket figyeli, őrzi a családunkat, gyermekeinket. Ne aggódjunk hát, mert neki gondja van ránk."

      Emberi értelmet meghaladó, Istentől származó békességet kívánok Neked.
      Szeretettel a szerkesztők nevében:
      Kissné B.Orsi

      Törlés
    2. Kedves Szerkesztők! Nagyon nagyon köszönöm a választ, és az imát! Nagyon nagy szükségünk van most az imára. Mindennap olvasom az új bejegyzéseket, és nagyon sok erőt adnak! Kívánok a munkájukhoz további sok erőt, és kérem Isten áldását!

      Törlés
  3. Kedves Nika! Szeretnék Veled megosztani egy számomra nagyon szomorú de mégis kedves előremutató történetet. Kedves ismerőseink elköltöztek a környékünkről, de azótai s tartjuk a kapcsolatot. Gyermekeink együtt nőttekfel, együtt jártak iskolába. Az édesapa a Máltai szeretetszolgálatnál dolgozott. Az édesanya 41 évesen egészséges ikerpárnak adott életett. Egy fiú és egy kislány. Mély hitben élték/élik életüket. Karácsony környékén kaptuk a hírt, az édesapa daganatos beteg, vastagbélrák. Már nem dolgozik kezelésekre jár. A feleség és a még otthon lakó 30 éves fiú (a lány már családos anyuka) ápolják az édesapát nagy szeretettel. Az anyuka elmondása szerint, még közelebb kerültek Istenhez, nincsenek elkeseredve......... 2 hete kaptam a hírt...: A 30 éves fiú tüdőembóliában mgehalt........... Már dolgozni ment volna, negatív tesztes volt...... Erre nincsenek szavak.......és akkor jön az újabb információ Elfogadták (keservesen) elfogadták -nem beletörődtek - hogy gyermekük áldozati bárány Isten tenyerén. Tőle kapták- Neki adják. Gyümülcsoltó Boldogasszony napján az édesanya egy születendő gyermekért kilencedet kezdett imádkozni....az édesapa MÉG nem tudott bekapcsolódni..... aztán megtörtént a csoda: Az édesapa is elkezdett egy kilencedet, egy "másik" születendő gyermekért!!!!! Egy gyermeket elvesztettek, és kettő születéséért imádkoznak. Ez nem kitalált történet, hanem a valóság a mai napokban. Kedves Nika! Ez edjon Neked új erőt a nehéz hétköznapokban.

    VálaszTörlés

  4. tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// vagy török péter sajokaza fatelep 20 324 39 66
    -- swift bic kod:gibahuhb...iban hu8911600006 00000000
    25766862 tel 70 2487546 FÜRDÉSHEZ NYÁRON IS MELEGITJÜK VIZET

    VálaszTörlés

  5. élelmiszerben kérünk segitséget!!!
    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések