A hét fényképe: Az utolsó ölelés a bangladesi romok alatt...



Több ezer fotó készült az elmúlt hetekben a bangladesi tragédiáról. Van köztük rengeteg mozgalmas kép a kétségbeesett túlélőkről, az áldozatok hozzátartozóiról, a hetekig keményen dolgozó mentőkről és a tragédia hátterében kirobbant véres tüntetésekről, de közülük egyik sem olyan erős és szívszorító, mint ez a csendes fotó egy összeölelkező párról, akik utolsó mozdulatukkal egymást próbálták védeni a rájuk omló törmeléktől.

Itthon talán nem sok embernek okozott álmatlan éjszakákat a szinte felfoghatatlan méretű baleset, de itt ez a kép, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül, legyünk manapság bármennyire is immunisak a távoli katasztrófákról készült képekkel szemben.

Ismeretlenül, távolról nézve is hihetetlenül felkavaró kép, nekem sokadszorra is összeszorul a torkom, mikor végiggondolom, mit látok. Elképzelni is nehéz, mit érezhet akkor az a helyi fotós, aki napokig dolgozott a romok között, és ezt a képet készítette. Taslima (39), a fotós évek óta követi az embertelen körülmények között dolgozó gyári munkások életét, és sok szálon kötődik is az áldozatokhoz.

"Olcsó, eldobható munkaerőként tekintettek eddig ezekre a munkásokra. Az én fotóm bizonyíték rá, hogy ők is emberek, az ő életük is számít annyit, mint bárki másé." - írja a képről Taslima Akhter a LigthBoxban.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések