2012. október 31. AZ AGGODALOM ROMBOLÓ HATÁSA

Hihetetlennek tűnik, de az emberek képesek belehalni az aggodalomba. A Circulation-ban megjelent, harminckét évet felölelő tanulmány szerint azoknak, akik aggodalomban élnek, négy és félszer nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint nem aggodalmaskodó társaiknak. Modern orvosi kutatások igazolták, hogy az aggodalom tönkreteszi a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Sőt még ennél is nagyobb rombolást végez: ténylegesen beteggé teszi az idegrendszert, és leggyakrabban az emésztőrendszert, valamint a szívet támadja meg. Ha ezekhez még hozzáadjuk az álmatlan éjszakák negatív hatását és az elégedetlenségben eltöltött nappalokat, bepillantást kapunk abba a pusztításba, melyet az aggodalom okoz. Az aggodalom nem tünteti el a holnap bánatát, de elveszi a mai nap erejét.

Tudjuk, hogy az aggodalom romboló hatású, mégis folyamatosan megengedjük, hogy fojtogasson bennünket az esetlegesen bekövetkező dolgoktól való félelem. Egy férfi, megoldást keresve az aggodalomra, egy "aggodalomtáblázatot" rajzolt, és ezen jegyezte föl félelmeit. Megfigyelte, hogy félelmeinek 40 százaléka olyan dolgok miatt volt, melyek valószínűleg soha nem fognak bekövetkezni, 30 százalékuk múltbeli döntések okozta sajnálkozás volt, amin már nem tudott segíteni, 12 százalékuk más emberek vele kapcsolatos kritikáit tartalmazták, 10 százalékuk pedig az egészségével volt kapcsolatos.
Arra a megállapításra jutott, hogy aggodalmainak csak a 8 százaléka volt jogos.
Az aggodalom legmegdöbbentőbb jellemzője a teljes tehetetlenség. Az aggódás soha nem változtat meg egyetlen dolgot sem, kivéve az aggódó személyiségét. A történelem egyetlen olyan esetet sem jegyzett föl, amikor az aggodalom megakadályozott volna valamilyen katasztrófát. Egyetlen tornádót sem tudott lecsillapítani, nem tudta elhárítani a szárazságot, sem a repülőket megóvni a szerencsétlenségtől. Egyetlen gyermeket sem kímélt meg, hogy ne essen le biciklijéről, egy tizenévest sem győzött meg, hogy ne hiányozzon igazolatlanul az iskolából, vagy ne próbálja ki a drogot. Egyetlen szívinfarktust sem hárított el (viszont igen sokat okozott)
Az aggodalomnak tehát semmi haszna sincs. Hasonló a már említett hintaszékhez, mellyel nem jutunk el sehova. Azt a látszatot kelti, hogy tettünk valamit, és mi nők szeretünk tenni valamit!

Hány órát, napot töltünk el nyugtalankodva olyan dolgok miatt, melyeket semmilyen mértékben nem vagyunk képesek befolyásolni, és amelyek soha nem fognak megtörténni? Semmi kétség nem fér ahhoz a tényhez, hogy tíz esetből kilencben a dolgok miatt érzett aggodalom többet árt testünknek, lelkünknek mint az aggodalom tárgya.
(Linda Dillow)


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések