A hormonok okozhatják…

„…ha a mi külső emberünk megromlik is, a belső mégis napról napra újul.”

 2 Kor 4:16

Tévét néztünk a férjemmel, mikor egy elhangzott mondatra egymásra néztünk, és kitört belőlünk a nevetés. „Put the cuckoo back in the clock” – tedd vissza a kakukkot az órába – azaz: nyugi, állj le, fogd vissza magad…

A szokásosnál is ingerültebb, érzékenyebb voltam az utóbbi időben, s ez a mondat nagyon nekem szólt. Legtöbb nő egyetért abban, hogy az érzékenység bizonyos napokon jellemző ránk, de a mostani érzelmi hullámzások hosszabb ideig tartottak, magasabbra csaptak a szokásosnál.

Negyvenes éveim elején járva észrevettem, hogy változik a hormonműködésem. Talán ez több információ rólam, mint amire számítottál, de talán nem bánod, ha írok róla, mert ha fiatalabb vagy is nálam, előbb-utóbb minden nő odajut, hogy megérzi magán a hormonális változásokat. (Ha meg férfi vagy, ez a vallomás segít megértened életed asszonyát, amikor labilisabbnak, érzékenyebbnek látod a szokásosnál.)

A megváltozott hormonműködés számos fizikai, mentális és érzelmi tünettel járhat. Egyik pillanatban olyan meleged van, hogy legszívesebben beugranál egy hűvös medencébe, majd kis idő múlva kedved lenne gyapjúzoknit és kesztyűt húzni. Egyik pillanatban mindenen elsírod magad, aztán hirtelen ingerlékennyé válsz, s a gyermekedet sem tűröd meg magad mellett. Eddig úgy tudtad, hogy mindenre szoktál emlékezni, aztán felfedezed, hogy ez a képességed már a múlté. Van olyan nap, amikor férjed nyugtató szava a kakukkról és az óráról lecsillapít, máskor meg kikaparnád a szemét, ha csitítani kezd.

Hogyan reagáljunk ezekre a hormonális alapú változásokra? Mindenekelőtt tudatosítsuk, hogy a hormonális változások valóságosak, és – hogy a mai igénk kifejezését használjam - „a külső emberünk” átalakul. Bár nem akarjuk, hogy ő irányítsa az életünket, a hormonok valóságos hatásait nem tudjuk figyelmen kívül hagyni. Életünk minden területét át kell rendeznünk.

Lelki nyelven szólva, a test erősebbnek tűnhet a léleknél, s ezért meg kell próbálnunk a lélek fegyvereit is igénybe venni a változásokkal való küzdelemben. Erősek lehetünk „az Úrban, az Ő hatalmas ereje által” (Ef. 6:10). Észre fogjuk venni, hogy Isten Lelke megújítja „belső emberünket”.

De a fizikai területen is változtatnunk kell. Néha mi keresztények hajlunk arra, hogy különválasszuk a fizikai valóságunkat a lelki, érzelmi aspektusoktól, de ezek mind összefüggnek egymással. Testileg is gondot kell viselnünk magunkra. A túl sok gyorséttermi kaja, cukor és koffein csak megbolondítja érzelmeinket, gondolatainkat. Számítsunk rá, hogy már nincs annyi energiánk, mint régebben volt. Több mozgásra és több pihenésre van szükségünk. Forduljunk orvoshoz tanácsért.

Mentális, érzelmi területen számítsunk rá, hogy elbizonytalanodunk, kételyeink lesznek, szorongani kezdünk, ingerlékenyebbé, idegesebbé válunk. Könnyen elkap gondolataink lefelé húzó örvénye, amit a sok negatív érzelem vált ki. Ehelyett valljuk meg bűnös reagálásainkat másokkal szemben, és tudatosítsuk magunkban, hogy amikor ezeken a testi változásokon esünk át, céltudatosan hozzá kell tapasztanunk gondolataink fonalát a Jézusnak való engedelmességhez: „foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztusnak való engedelmességre” (2 Kor 10:5).

Összefoglalva, egyensúlyra kell törekednünk. Egyrészről legyünk elnézőek önmagunkkal, tudva, hogy „külső emberünk” változik. Másrészt tegyünk gyakorlati lépéseket az ellen, hogy hormonjaink uralkodjanak rajtunk. Hormonjainkat Isten teremtette, és Ő megadja a bölcsességet és az erőt ahhoz, hogy kezeljük őket.



Istenem, köszönöm neked a hormonokat, még ha nem is tűnnek mindig ajándéknak. Nyisd fel a szememet, hogy lássam, hogyan befolyásolják életem különböző területeit, és adj erőt, hogy megfelelően kezeljem őket. Köszönöm neked, Uram, hogy Szentlelked bennem él, és erőt ad ahhoz, amire magamban nem lennék képes. Jézus nevében, Ámen.

(Forrás:Encouragement for today, 2010.04.19.Melanie Chitwood, www.proverbs31.org, fordítás: http://eszmelkedesek.blogspot.hu/2010_07_01_archive.html)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések