Sajtkrémes pumpkin pie

Tudjátok-e már, hogy mit fogtok sütni Karácsonykor? Ha nem ragaszkodtok a hagyományos beigli + zserbó párosításhoz, és szeretitek kipróbálni az új ízvilágú süteményeket, a Sajtkrémes pumpkin pie nagyon finom alternatíva lehet. Következzék Papp Andi receptje, amit precizitásával tökéletesre finomított:

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg vaj, 2 ek. barna cukor, csipetnyi só, 1 tojás
A töltelékhez: 50 dkg sütőtök, 10 dkg barna cukor, 3 dl cukrozatlan sűrített tej, 2 tojás, csipetnyi só, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér
A morzsához: 2 ek.liszt, 5 dkg vaj, 6 dkg barna cukor, kettő maréknyi apróra vágott (pekán) dió
A krémhez: 20 dkg Philadelphia krémsajt vagy mascarpone, 0,5 dl tejszín (szerintem lehet háromszor ennyi is, könnyebbé teszi a tetején a krémet) 15 dkg cukor, 1 ek. citromlé



Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk jól össze, majd egy órára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.
Daraboljunk fel egy kisebb tököt, kaparjuk ki a magját és 200 Celsius fokos sütőben süssük puhára. (45 perc vagy még több, jól meg kell sütni!) Ha megpuhult, 50 dkg-nyit tegyünk a töltelék többi hozzávalójával egy tálba, és botmixerrel turmixoljuk össze. Nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük a pitetésztaformába, öntsük bele a tökpürét, és 180 Celsius fokon 15 percig süssük. A diót a vajjal a liszttel és a cukorral keverjük morzsává, szórjuk a pite tetejére és süssük még 30-35 percig. Alaposan keverjük össze a krémsajtot a cukorral, a citromlével és a tejszínnel. (és ha több tejszínt tettünk bele, mint ami itt meg van adva, akkor ezt a keveréket tegyük egy időre a hűtőbe, hogy szilárduljon.) Ha KIHŰLT (!) a pite, ezt kenjük a tetejére.

Amit Andi másképp csinál:

"- a mascarponés krémnek csak a 2/3-át használom fel, és vagy picit több tejszínt teszek bele, vagy picit kevesebb cukrot, mert így szerintem majdnem túl édes
- cukrozatlan sűrített tej helyett Maresit használok (300ml), vagy ha a kisebb üveget akarom csak megvásárolni, akkor 230ml Maresi + 70 ml tejszín
- a sütőtöknek szerintem tovább kell sülnie ahhoz, hogy igazán jó íze legyen
- a tésztát úgy nyújtsátok ki, hogy a piteforma szélére is jusson, és magasan, mert a töltelék eléggé meg fog emelkedni"



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések