Receptbörze

Sütöttél, főztél valami finomat, és szívesen megadod a receptet? Családunk biztosan értékelni fogja!

**********************************************************************************************

Gyümölcs ’’Crisp ’’



Ehhez az isteni roppanós, gyümölcsös édességhez igazából mindössze zabpehelyre, gyümölcsökre, valami természetes szirupos édesítőre (nyers méz, agávé nektár, juharszirup) és fahéjra van szükség és készen is vagyunk.



adag

2/3 pohár zabpehely (turmixgépben lisztté őrölve)

1 pohár zabpehely (egészben, ld. Note 1)

1 teáskanál fahéj

kb. 7-8 evőkanál méz vagy juharszirup vagy agávé nektár (használhatsz xilitet is, ld. a lépéseknél, hogyan)

kb. 4 pohár gyümölcs (ld. Note 2, 3)

Note 1: Én leggyakrabban nagy szemű zabpelyhet használok, mert szeretem, ha a végén nagyon ropogós lesz, de ha te nem szeretnéd ennyire megerőltetni a fogaidat, akkor használj nyugodtan kisszemű zabpelyhet!

Note 2: Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, akkor hagyd kicsit kiolvadni, de nem kell teljesen!

Note 3: Ha friss gyümölcsöt használsz, szeleteld minél vékonyabbra őket.

Lépések:

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

2. A 2/3 pohár zabpelyhet turmixgépben őröld addig, amíg lisztszerű állagot kapsz.

3. A kapott zablisztet az 1 pohár zabpelyhet és a fahéjat tedd egy keverőtálba és add hozzá a mézet (agávét vagy juharszirupot). Keverd össze az egészet egy fakanállal. Száraznak tűnhet elsőre, de nem az! A lényeg, hogy egy morzsás állagú keveréket kapjál. (Ha esetleg xilittel szeretnéd édesíteni, megteheted. Ekkor kb. ugyanennyi evőkanál vizet adj a zabhoz, hogy szintén morzsás állagot kapj. Én majdnem mindig juharszirupot használok, így még nem próbáltam, de szerintem működnie kell.)

4. A gyümölcsöket helyezd egy sütőtálba és locsold meg pici szirupos édesítővel vagy szórd meg xilittel.

5. Kezeddel morzsáld rá a zabpelyhes keveréket.

6. Hintsd meg az egészet fahéjjal és mehet be a sütőbe.

7. Kb. 12 percig süsd, vagy amíg picit megbarnult, ropogós és a gyümölcsök puhák.










******************************************************************************************************
Nagyon örültem, amikor Zsolnai Klári átküldte a szombati nagy sikert aratott salátának és sós perecnek a receptjét:. Gondoltam megosztom veletek is:




KFC saláta házilag :
Hozzávalók 6-8 személyes nagy adaghoz: 1 kisebb fej káposzta
2 kisebb répa
1 fej vöröshagyma vagy egy póréhagyma, ami kevésbé csípős
1 citrom leve
2 dl majonéz
1 dl tejföl
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál (por)cukor
1 kiskanál só, kevés őrölt bors
A káposztát legyaluljuk, a répát durvára reszeljük. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk. Besózzuk és ráfacsarjuk a citrom levét, így a hagyma elveszti csípőssége jó részét. Az öntet hozzávalóit kikeverjük: a majonézt, a tejfölt, az ecetet cukorral, sóval és borssal fűszerezzük. Összeforgatjuk a zöldségeket és az öntetet.
Akkor a legfinomabb, ha 1-2 órán keresztül állni hagyjuk. Ha szükséges, adjunk hozzá több fűszert. Aki pedig édesebben szereti, 1-2 almát is reszelhet bele, amit feltétlenül locsoljon meg citromlével, hogy az ne barnuljon meg.
Saját megjegyzésem :  cukor helyett lehet glukonont használni (cukorbetegeknek )
Én ecetet egyáltalán nem tettem bele.
 (Zsolnai Klári)



***********************************************************************************************

BARNASÖRÖS CSOKITORTA


A női körön legtöbben kóstoltátok, és ígértem, hogy felteszem receptjét:

Hozzávalók:
250 g     vaj
200 g     világos nádcukor
100 g     étcsokoládé
2 db       tojás
200 ml   barna sör
275 g     liszt
30   g     holland kakaópor
2    kk     sütőpor


Bevonathoz:
                               250 g   mascarpone (nálam natúr vajkrém)
                                 75 g   porcukor (én teljesen kihagytam, de ez ízlés dolga)
                                   1 tk  vanília kivonat
                                   4 ek tejföl
                               100 g   fehér csoki

A sütőt 180 fokra előmelegítjük
Kivajazunk, és meglisztezünk, egy kb. 26 cm átmérőjű tortaformát
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd egyenként a tojásokat. A barna sört is a tésztához adjuk.
A száraz hozzávalókat egy nagy tálba szitájuk, majd a vajas-sörös keverékkel óvatosan elkeverjük.
A tésztát a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt megsütjük.
Habosra keverjük a mascarpone-t, az összes többi hozzávalóval, és a kihűlt torta tetején egyenletesen eloszlatjuk.

1 nap hűtőben tárolás után még finomabb!
(De fogyasztás előtt 2 órával ki kell venni a hűtőből)
Megjegyzés:
(Boldog tudatlanságban tartalak benneteket a kalóriaértékeket illetően. :-)



Megjegyzések

  1. A gyerekek mostani kedvence a NYÁRI PARADICSOMOS TÉSZTA

    Ők örülnek, hogy végre tésztát ehetnek, én pedig örülök, hogy friss, vitamindús zöldséget tehetek az asztalra.
    Igaz, hogy már elmúlt a nyár, de a piacon még kapható friss, nap érlelte paradicsom, érdemes kipróbálni STAHL JUDIT receptjét, nálunk bevált:

    HOZZÁVALÓK:
    10 dkg bármilyen olasz tészta
    10 dkb mozzarella
    1 marék magozott, fekete olajbogyó

    a nyers paradicsommártáshoz:
    25 dkg érett, húsos paradicsom
    2 gerezd fokhagyma
    1 csapott teáskanál barna cukor
    1 evőkanál balzsamecet
    1 kávéskanál morzsolt oregánó
    1 dl extra szűz olívaolaj
    só és frissen őrölt bors

    a tálaláshoz 3 dkb kemény, reszelhető sajt

    1. Meghámozzuk a paradicsomokat (forró vizet öntünk rájuk, úgy könnyebben lejön), majd mindegyiket félbevágjuk és kikotorjuk a magos belsejüket

    2. Következik a nyers paradicsommártás: A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a paradicsomhúst vágódeszkán apróra kockázzuk. Ekkor előveszünk egy közepes méretű tálat, és összekeverjük benne a paradicsomot a fokhagymával, a cukorral a balzsamecettel, az oregánóval és az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és állni hagyjuk: minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei. Csak hűtőbe ne tegyük, az megöli a paradicsom ízét.
    3. Amikor enni szeretnénk, 2 liter vizet felforralunk egy nagy fazékban, megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát.
    4. Ezalatt a mozzarellát lecsöpögtetjük, falatokra vágjuk, és ugyanezt tesszük az olajbogyóval is. Tálaláskor a megfőtt tésztát leszűrjük, és összekeverjük a paradicsommártással, a mozzarellával és az olajbogyóval.Végül rátesszük a kemény sajtot, és máris fogyasztható. :-)

    VálaszTörlés
  2. yummi, finom lehet. megcsinálom!!!

    VálaszTörlés
  3. Sült hús izű pálmazsír
    Hozzávalók:
    3 vörös hagyma
    1 doboz Szója granulátum
    1-2dl Oliva olaj
    (Maggi) Húsvarázs
    30-40 dkg Pálmazsír

    Elkészítése:
    Az apróra összevágott vöröshagymákat oliva olajon pirítjuk és hozzáadjuk a szójagranulátumot.
    Húsvarázzsal ízesítjük. ( Hogyha puhábban szereted, akkor egy fél pohár vizet is önts hozzá)
    Végül a pálmazsírt is hozzá tesszük. Addig sütjük amíg teljesen folyékony nem lesz, és még néhány percig, ameddig puha nem lesz a szójagranulátum. Hűvös helyre tegyük, h kihűljön.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések