Receptbörze
Sütöttél, főztél valami finomat, és szívesen megadod a receptet? Családunk biztosan értékelni fogja!
**********************************************************************************************Gyümölcs ’’Crisp ’’
Ehhez az isteni roppanós, gyümölcsös édességhez igazából mindössze zabpehelyre, gyümölcsökre, valami természetes szirupos édesítőre (nyers méz, agávé nektár, juharszirup) és fahéjra van szükség és készen is vagyunk.
4 adag
2/3 pohár zabpehely (turmixgépben lisztté őrölve)
1 pohár zabpehely (egészben, ld. Note 1)
1 teáskanál fahéj
kb. 7-8 evőkanál méz vagy juharszirup vagy agávé nektár (használhatsz xilitet is, ld. a lépéseknél, hogyan)
kb. 4 pohár gyümölcs (ld. Note 2, 3)
Note 1: Én leggyakrabban nagy szemű zabpelyhet használok, mert szeretem, ha a végén nagyon ropogós lesz, de ha te nem szeretnéd ennyire megerőltetni a fogaidat, akkor használj nyugodtan kisszemű zabpelyhet!
Note 2: Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, akkor hagyd kicsit kiolvadni, de nem kell teljesen!
Note 3: Ha friss gyümölcsöt használsz, szeleteld minél vékonyabbra őket.
Lépések:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
2. A 2/3 pohár zabpelyhet turmixgépben őröld addig, amíg lisztszerű állagot kapsz.
3. A kapott zablisztet az 1 pohár zabpelyhet és a fahéjat tedd egy keverőtálba és add hozzá a mézet (agávét vagy juharszirupot). Keverd össze az egészet egy fakanállal. Száraznak tűnhet elsőre, de nem az! A lényeg, hogy egy morzsás állagú keveréket kapjál. (Ha esetleg xilittel szeretnéd édesíteni, megteheted. Ekkor kb. ugyanennyi evőkanál vizet adj a zabhoz, hogy szintén morzsás állagot kapj. Én majdnem mindig juharszirupot használok, így még nem próbáltam, de szerintem működnie kell.)
4. A gyümölcsöket helyezd egy sütőtálba és locsold meg pici szirupos édesítővel vagy szórd meg xilittel.
5. Kezeddel morzsáld rá a zabpelyhes keveréket.
6. Hintsd meg az egészet fahéjjal és mehet be a sütőbe.
7. Kb. 12 percig süsd, vagy amíg picit megbarnult, ropogós és a gyümölcsök puhák.
******************************************************************************************************
Nagyon örültem, amikor Zsolnai Klári átküldte a szombati nagy sikert aratott salátának és sós perecnek a receptjét:. Gondoltam megosztom veletek is:
KFC saláta házilag :
Hozzávalók 6-8 személyes nagy adaghoz: 1 kisebb fej káposzta
2 kisebb répa
1 fej vöröshagyma vagy egy póréhagyma, ami kevésbé csípős
1 citrom leve
2 dl majonéz
1 dl tejföl
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál (por)cukor
1 kiskanál só, kevés őrölt bors
2 kisebb répa
1 fej vöröshagyma vagy egy póréhagyma, ami kevésbé csípős
1 citrom leve
2 dl majonéz
1 dl tejföl
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál (por)cukor
1 kiskanál só, kevés őrölt bors
A káposztát legyaluljuk, a répát durvára reszeljük. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk. Besózzuk és ráfacsarjuk a citrom levét, így a hagyma elveszti csípőssége jó részét. Az öntet hozzávalóit kikeverjük: a majonézt, a tejfölt, az ecetet cukorral, sóval és borssal fűszerezzük. Összeforgatjuk a zöldségeket és az öntetet.
Akkor a legfinomabb, ha 1-2 órán keresztül állni hagyjuk. Ha szükséges, adjunk hozzá több fűszert. Aki pedig édesebben szereti, 1-2 almát is reszelhet bele, amit feltétlenül locsoljon meg citromlével, hogy az ne barnuljon meg.
Saját megjegyzésem : cukor helyett lehet glukonont használni (cukorbetegeknek )
Én ecetet egyáltalán nem tettem bele.
(Zsolnai Klári)
***********************************************************************************************
BARNASÖRÖS CSOKITORTA
A női körön legtöbben kóstoltátok, és ígértem, hogy felteszem receptjét:
Hozzávalók:
250 g vaj
200 g világos nádcukor
100 g étcsokoládé
2 db tojás
200 ml barna sör
275 g liszt
30 g holland kakaópor
2 kk sütőpor
Bevonathoz:
250 g mascarpone (nálam natúr vajkrém)
75 g porcukor (én teljesen kihagytam, de ez ízlés dolga)
1 tk vanília kivonat
4 ek tejföl
100 g fehér csoki
A sütőt 180 fokra előmelegítjük
Kivajazunk, és meglisztezünk, egy kb. 26 cm átmérőjű tortaformát
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd egyenként a tojásokat. A barna sört is a tésztához adjuk.
A száraz hozzávalókat egy nagy tálba szitájuk, majd a vajas-sörös keverékkel óvatosan elkeverjük.
A tésztát a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt megsütjük.
Habosra keverjük a mascarpone-t, az összes többi hozzávalóval, és a kihűlt torta tetején egyenletesen eloszlatjuk.
1 nap hűtőben tárolás után még finomabb!
(De fogyasztás előtt 2 órával ki kell venni a hűtőből)
Megjegyzés:
(Boldog tudatlanságban tartalak benneteket a kalóriaértékeket illetően. :-)
A gyerekek mostani kedvence a NYÁRI PARADICSOMOS TÉSZTA
VálaszTörlésŐk örülnek, hogy végre tésztát ehetnek, én pedig örülök, hogy friss, vitamindús zöldséget tehetek az asztalra.
Igaz, hogy már elmúlt a nyár, de a piacon még kapható friss, nap érlelte paradicsom, érdemes kipróbálni STAHL JUDIT receptjét, nálunk bevált:
HOZZÁVALÓK:
10 dkg bármilyen olasz tészta
10 dkb mozzarella
1 marék magozott, fekete olajbogyó
a nyers paradicsommártáshoz:
25 dkg érett, húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál barna cukor
1 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 dl extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 3 dkb kemény, reszelhető sajt
1. Meghámozzuk a paradicsomokat (forró vizet öntünk rájuk, úgy könnyebben lejön), majd mindegyiket félbevágjuk és kikotorjuk a magos belsejüket
2. Következik a nyers paradicsommártás: A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a paradicsomhúst vágódeszkán apróra kockázzuk. Ekkor előveszünk egy közepes méretű tálat, és összekeverjük benne a paradicsomot a fokhagymával, a cukorral a balzsamecettel, az oregánóval és az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és állni hagyjuk: minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei. Csak hűtőbe ne tegyük, az megöli a paradicsom ízét.
3. Amikor enni szeretnénk, 2 liter vizet felforralunk egy nagy fazékban, megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát.
4. Ezalatt a mozzarellát lecsöpögtetjük, falatokra vágjuk, és ugyanezt tesszük az olajbogyóval is. Tálaláskor a megfőtt tésztát leszűrjük, és összekeverjük a paradicsommártással, a mozzarellával és az olajbogyóval.Végül rátesszük a kemény sajtot, és máris fogyasztható. :-)
yummi, finom lehet. megcsinálom!!!
VálaszTörlésSült hús izű pálmazsír
VálaszTörlésHozzávalók:
3 vörös hagyma
1 doboz Szója granulátum
1-2dl Oliva olaj
(Maggi) Húsvarázs
30-40 dkg Pálmazsír
Elkészítése:
Az apróra összevágott vöröshagymákat oliva olajon pirítjuk és hozzáadjuk a szójagranulátumot.
Húsvarázzsal ízesítjük. ( Hogyha puhábban szereted, akkor egy fél pohár vizet is önts hozzá)
Végül a pálmazsírt is hozzá tesszük. Addig sütjük amíg teljesen folyékony nem lesz, és még néhány percig, ameddig puha nem lesz a szójagranulátum. Hűvös helyre tegyük, h kihűljön.
De jó, hogy feltetted, vártam már nagyon ezt a receptet!
TörlésKipróbáltam és finom volt! Köszi a receptet!
Törlés